Rusland waarschuwt VS om Syrisch leger niet aan te vallen

Gepubliceerd op 7 oktober 2016 om 12:23

Rusland dreigt militair geweld te gebruiken tegen de Verenigde Staten (VS) als de Amerikanen stellingen van het Syrische regeringsleger waar ook Russische soldaten aanwezig zijn, bombarderen. Dat heeft de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie donderdag verklaard aan het Russische staatspersagentschap Tass.

Naamloos2-762.png

Hij reageerde daarmee naar eigen zeggen op 'berichten in bepaalde westerse media' waaruit zou blijken dat Amerika luchtbombardementen op stellingen van het Syrische leger overweegt. 'We raden onze collega's in Washington aan om goed na te denken over de gevolgen van hun plannen', aldus de defensiewoordvoerder. Rusland is bang dat er Russische slachtoffers vallen bij Amerikaanse aanvallen.

The Washington Post berichtte deze week dat de Amerikaanse regering discussieert over aanvallen op Syrische overheidsdoelwitten maar dat de kans klein is dat die binnenkort plaatsvinden. De Amerikanen willen de impasse rond de bloedige situatie in Aleppo doorbreken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag op verzoek van Rusland in spoedzitting bijeen. De bijeenkomst wordt gewijd aan de toestand in Syrië. Aanleiding is de uitspraak van speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura, die donderdag zei te vrezen dat 'Oost-Aleppo tegen kerst volledig verwoest' dreigt te zijn. De Mistura zal in een videoconferentie vanuit Genève zijn uitspraak toelichten.

De Verenigde Staten en Rusland staan al enige tijd op gespannen voet vanwege de situatie in Syrië. De gesprekken tussen de twee landen over een staakt-het-vuren in Syrië werden begin deze week opgeschort nadat het grootste ziekenhuis in het belegerde Aleppo volledig vernield werd bij een luchtbombardement. Rusland verklaarde zich intussen wel bereid om te onderhandelen over een voorstel dat Frankrijk indiende bij de VN-veiligheidsraad. Met de resolutie wil Parijs een staakt-het-vuren in Aleppo en hulp aan de noodlijdende bevolking van het belegerde stadsdeel afdwingen.

Door de Redactie AD: Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.