Intern politie-onderzoek wijst uit: ernstig plichtsverzuim

Gepubliceerd op 7 oktober 2016 om 14:00

De politie heeft het interne onderzoek klaar naar wat er gebeurd is rond de fataal afgelopen arrestatie van de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez in Den Haag in juni vorig jaar. Volgens de politie valt vier van de vijf betrokken agenten ernstig plichtsverzuim te verwijten.

download1-35.jpg

De rol van de vijfde man bij de arrestatie is kleiner. Hij mag weer aan het werk. Er wordt een reintegratietraject gstart en gezocht naar een passende werkomgeving binnen de politie.

Het intern onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez. Onlangs werd duidelijk dat twee van de vijf agenten zich voor de rechter moeten verantwoorden voor de dood van de Arubaan.

Afwachting advies
Een politiewoordvoerder wil niet ingaan op de vraag waaruit het ernstige plichtsverzuim van de agenten uit heeft bestaan. Volgens de definitie is er sprake wanneer een politieambtenaar zich niet heeft gedragen zoals een goed ambtenaar onder de gegeven omstandigheden betaamt.

Een besluit welke disciplinaire maatregelen genomen worden hangt nog af van het advies van de onafhankelijk Commissie van Advies in Disciplinaire Zaken. Naar verwachting brengt deze voor het einde van het jaar advies uit.

Geen ontslag
Deze ochtend kwam naar buiten dat oud-korpschef Gerard Bouman in september 2015 de vijf verdachte agenten in de Mitch Henriquez-zaak beloofde dat ze niet ontslagen zouden worden.

Henriquez werd gearresteerd tijdens het popfestival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij grapte tegen agenten dat hij een wapen had en greep daarbij naar zijn geslachtsdeel. Toen hij niet ophield met zijn opmerkingen, besloten agenten hem aan te houden. Daarbij werkte ze hem naar de grond en namen hem onder meer in een wurgklem. Bewusteloos werkten de agenten hem in een busje, in plaats dat ze een ambulance belden. Vervolgens reden ze richting het politiebureau. Pas daarna werd medische hulp ingeschakeld.

Door de Redactie AD: Foto: ANP/ Mitch Henriquez.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.