Venlose wethouder vertrekt om levensgevaarlijke parkeergarage

Gepubliceerd op 7 oktober 2016 om 16:42

Dat was even schrikken voor inwoners en bezoekers van Venlo toen ze vorige week vernamen hoe levensgevaarlijk het wel niet was in parkeergarage Roermondsepoort. Toch bleef de garage open tot vorige week vrijdag. Woensdag is de verantwoordelijk wethouder opgestapt.

 Naamloos2-786.png

'Als er geen actie wordt ondernomen, dan is er op korte termijn (binnen één jaar) een zeer groot risico voor veiligheid en gezondheid', waarschuwden onderzoekers al in 2014 in een onderzoeksrapport. 'Bijvoorbeeld het ontstaan van meer en nog grotere scheuren, het neervallen van loszittende betonstukken en het ontstaan van zeer grote scheefstand.'

Toch bleef de bouwvallige parkeergarage nog open tot afgelopen vrijdag. Pas toen besloot het gemeentebestuur de garage te sluiten 'vanwege de bouwkundige staat en de risico's voor de veiligheid'. Sindsdien is de Limburgse stad, waar eerder ook al een onveilige parkeergarage dicht ging, in de ban van 'de parkeersoap'. Volgens de Limburgse omroep L1 zijn parkeerders in de Roermondsepoort de afgelopen jaren 'mogelijk aan een ramp ontsnapt'.

Wat is er misgegaan? Dat wordt nu onderzocht door de gemeentesecretaris. Verantwoordelijk wethouder Henk Brauer (VenLokaal) is woensdag opgestapt. Hij ontkent dat hij informatie heeft achtergehouden, maar erkent dat hij niet adequaat heeft gehandeld. 'Ik heb gefaald om het probleem tijdig op te lossen', zegt hij. Ook twee betrokken ambtenaren zijn op non-actief gesteld in afwachting van het onderzoek.

Volgens de afgetreden wethouder heeft hij in 2014 ambtenaren wel opdracht gegeven om naar aanleiding van het kritische rapport een collegevoorstel voor een plan van aanpak te schrijven. Maar dat is er nooit gekomen. 'Ik heb er niet achteraan gezeten en dat is mij te verwijten', aldus Brauer, die als enige excuus hiervoor aanvoert dat hij 'jong en onervaren' was.

Het rapport bleef in de la van de verantwoordelijk wethouder liggen en bereikte nimmer het college van B&W. Burgemeester Antoin Scholten (VVD) vermoedt dat de wethouder het gewoon vergeten is. In een brief aan de gemeenteraad stelt Scholten dat de parkeergarage veel eerder gesloten en gesloopt was als het college wel op de hoogte was geweest.

Volgens het college werd de bouwkundige constructie wel regelmatig gecontroleerd, zoals de onderzoekers hadden geadviseerd, en bleef die steeds 'nog net binnen de norm'. Maar deze monitoring zegt niets over loszittende betonbrokken, die kunnen leiden tot 'zware letselschade of materiële schade', zo hadden de onderzoekers al gewaarschuwd.

'Wat duidelijk is ondergesneeuwd, zo moeten we helaas constateren, is het risico voor de veiligheid en gezondheid', schrijft burgemeester Scholten. 'Door vallende stukken beton zouden mensen gevaar kunnen lopen en auto's zouden kunnen worden beschadigd.' Hij vindt dat verzuim 'uiterst pijnlijk' en noemt het opstappen van de verantwoordelijk wethouder 'een verstandig besluit'.

Door de Redactie Volkskrant Foto: Google Street View

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.