Veertien 'vieze restaurants' alsnog gepubliceerd door RTL Nieuws

Gepubliceerd op 7 oktober 2016 om 16:52

De veertien 'vieze restaurants' die een rechtszaak aanspanden tegen RTL Nieuws worden nu alsnog gepubliceerd in de lijst met 'vieze restaurants'. De rechter stelde RTL Nieuws in het gelijk.

Naamloos2-790.png

RTL Nieuws publiceerde een rapport met de restaurants die onder verscherpt toezicht stonden van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA

Veertien van de onder toezicht geplaatste restaurants tekenden bezwaar aan bij de rechter, omdat ze imagoschade zouden lijden onder de publicatie. De overige 172 'vieze restaurants' werden al eerder naar buiten gebracht. RTL Nieuws wachtte de uitslag van de rechtszaak af voordat de veertien restaurants aan de lijst werden toegevoegd. Dat is nu alsnog gebeurd.

De rechtsgang pakte nadelig uit voor de restaurants: de rechter bepaalde dat het belang van transparantie voor de consument belangrijker is dan de imagoschade die een restaurant kan lijden. Dertien van de veertien procederende restaurants waren gespecialiseerd in Aziatische gerechten.

Transparantie
Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de vraag of de inspecties niet automatisch openbaar gemaakt zouden worden. Minister Schippers ziet daar weinig heil in en wil alleen de samenvatting van het rapport publiceren. Overigens stamt het rapport van de NVWA uit 2015. Het is mogelijk dat de keuken er inmiddels flink op vooruit is gegaan.

Door de Redactie Volkskrant/ RTL Nieuws Foto: Thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.