Verwoestende orkaan Matthew eist al 877 levens

Gepubliceerd op 8 oktober 2016 om 11:03

Volgens lokale autoriteiten is het aantal doden in Haïti door orkaan Matthew opgelopen tot 877. Dat kon worden vastgesteld, omdat inmiddels duidelijk is dat in afgelegen dorpen zeker 175 mensen om het leven zijn gekomen door het natuurgeweld.

Naamloos-3562.png

De verwoestende storm heeft bijna niets van het land overgelaten. Tienduizenden Haïtianen zijn dakloos geworden en op sommige plaatsten is wederom cholera uitgebroken. Deze ziekte nam in 2010 ook al de overhand, toen het land te kampen had met zware aardbevingen. Cholera kan zich in zo'n rampgebied snel verspreiden, omdat de slachtoffers van het natuurgeweld uit een gezamenlijke watervoorraad putten, schrijft The Guardian.

Geteld vanaf die uitbraak zes jaar geleden, zijn er 800.000 Haïtianen besmet geraakt door de infectieziekte. Negenduizend daarvan zijn overleden. Het is dus cruciaal dat er zo snel mogelijk schoon en veilig water naar het rampgebied wordt gebracht.

Dagenlang gebroken botten

Maar dat is lastig, want de storm heeft de complete infrastructuur van het land over hoop gegooid. Klinieken op het platteland hebben de handen vol aan gewonden die soms al dagen rondlopen met gebroken botten of andere wonden. Doordat de wegen onder water zijn gelopen, kunnen hulpverleners sommige plaatsen moeilijk bereiken.

Inwoners zijn daardoor vooral op elkaar aangewezen voor hulp. „Mijn huis was niet verwoest, dus ik vang mensen op. Het is net een tijdelijk opvangcentrum”, zegt Bellony Amazan uit de stad Cavaillon, waar ongeveer twaalf mensen om het leven kwamen. Daarnaast wordt ook Airbnb ingezet om mensen die dakloos zijn geworden door de storm onderdak te bieden. Volgens de autoriteiten zitten nog meer dan 61.000 mensen in opvangcentra.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.