30.000 mensen zeggen per week nee tegen donorschap

Gepubliceerd op 8 oktober 2016 om 12:37

De nieuwe donorwet, die vorige maand met één stem verschil werd aangenomen door de Tweede Kamer, roept vanaf het begin al heftige reacties op. Veel Nederlanders vinden dat zij altijd baas zijn over hun eigen lichaam en de nieuwe wet in strijd is met dit recht.

Naamloos-3568.png

Die weerstand is goed te zien in het aantal mensen dat per week 'nee' zegt tegen het donorschap. Dat zijn er volgens Trouw 30.000 per week. In september registreerden 67.647 mensen zich om 'nee' in te kunnen vullen. En 22.470 anderen die eerst 'ja' hadden ingevuld, zijn van mening veranderd, daar staat nu ook een 'nee'.

Voor de nieuwe donorwet in de Kamer werd aangenomen, lieten zo'n vijftig Nederlanders per dag een 'nee' registreren bij hun naam. Of de nieuwe wet dus het gewenste effect heeft, is nog maar de vraag. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer, maar als zij voor stemmen is iedereen in Nederland automatisch donor.
Van ja naar nee

Veel donoren die eerst 'ja' hadden staan, vonden het absurd dat dit voorstel werd aangenomen. In September bleek uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid al dat bijna 4500 mensen die zich hadden ingeschreven in het donorregister, hun toestemming hebben ingetrokken. Daar zijn er nu dus bijna 18.000 bijgekomen.

Op internet circuleerden direct handleidingen over hoe je jezelf makkelijk kan 'weren tegen de overheid' oftewel: zorgen dat je geen orgaandonor bent. Die keuze is natuurlijk nog altijd makkelijk aan te geven op de site van de overheid.

Omkeren

Nu is het nog zo dat mensen die zich niet registreren ook geen donor zijn. Met de nieuwe wet moet je je juist registreren als je geen organen af wil staan na het overlijden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in Nederland ongeveer negen miljoen mensen niet ingeschreven in het donorregister. Zij zouden dan allemaal wel donor worden, tenzij ze (net als 30.000 anderen per week) een 'nee' laten registreren.
Drie miljoen donoren

Op dit moment geven ongeveer drie miljoen mensen volledige toestemming voor orgaandonatie. Daarnaast staan er zo'n 750.000 mensen in het register die een beperkt aantal lichaamsdelen willen afstaan. De wet is er dus op gericht om dat aantal flink omhoog te brengen.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.