NS-reiziger betaalt soms volle mep met kortingskaart

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 om 11:15

NS-reizigers die rond het eind van de spitsuren reizen, moeten voor hun hele reis de volle mep betalen.

Naamloos-3642.png

Tot voor kort kon een reiziger met een kortingskaart in de daluren op een tussenstation opnieuw inchecken. Als dat dan na 9 uur gebeurde, kreeg de reiziger 40 procent korting. Maar de NS heeft de voorwaarden gewijzigd, waardoor deze truc niet meer werkt.

Dat meldt de Volkskrant. Wie een kortingskaart heeft, kan buiten de spitsuren (tussen 6.30 en 9.00 uur en 's middags van 16.00 tot 18.30 uur 's avonds) met 40 procent korting krijgen. Maar soms ligt dat iets anders.

GEEN KORTING MEER
De krant geeft een specifiek voorbeeld: wie om 8.54 van Den Haag naar Nijmegen reist, betaalt voor de hele reis de volle mep. Eerder was het mogelijk om in Utrecht, waar overgestapt moet worden, opnieuw in te checken. Daar komt de reiziger om 9.31 uur aan - en dat is dus buiten de spitsuren. De reiziger zou dan tussen Utrecht en Nijmegen 40 procent korting krijgen.

Maar de NS heeft per 1 september het systeem aangepast: de reiziger krijgt alleen korting als er minimaal 35 minuten tussen het in- en uitchecken zit. Maar het komt vrijwel nooit voor dat een reiziger zoveel overstapttijd heeft. Reizigers kunnen dan dus fluiten naar hun korting. De NS en reizigersorganisaties krijgen sinds vorige maand een stroom aan klachten binnen.

'KOOP TWEEDE OV-KAART'
De NS heeft de wijzigingen juist doorgevoerd om andere reizigers tegemoet te komen. Op twaalf treinstations moeten mensen die willen overstappen, door poortjes om op een ander perron te komen. Ze moeten dan opnieuw inchecken. Zij moeten daardoor soms voor het tweede deel van hun reis het volle tarief betalen, terwijl ze hun reis in de daluren waren begonnen. Daarom hanteert de NS nu het moment waarop iemand voor het eerst heeft ingecheckt als ijkpunt: dat bepaalt of iemand wel of geen korting krijgt.

Volgens de NS is de groep reizigers die nu wordt benadeeld door het nieuwe systeem „klein”. Wie het probleem toch heeft, wordt aangeraden om een tweede ov-chipkaart te kopen. Daarmee kunnen ze het eerste deel van de reis afleggen, waarbij het volledige tarief betaald moet worden. Ze kunnen dan op hun overstapstation met hun kortingskaart inchecken. Ook kan de reiziger een e-ticket kopen voor het deel dat in de spitsuren wordt afgelegd.

En voor wie wel lekker in de spitsuren wil reizen met korting: check vijf minuten voor de spitstijden in - als je dan na 16 uur in de trein stapt, krijg je tóch 40 procent korting.

Door de Redactie Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.