Syriër bindt terreurverdachte vast en belt politie

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 om 12:28

De Duitse politie heeft na een lange klopjacht de terreurverdachte opgepakt naar wie sinds zaterdagochtend massaal werd gezocht. In de nacht van zondag op maandag werd de man, een migrant uit Syrië, opgepakt in de Duitse stad Leipzig. Hij zou door een landgenoot zijn vastgebonden, die daarop de politie belde.

Naamloos-3650.png

VASTGEBONDEN
Zaterdag werd een wijk in de Saksische plaats Chemnitz afgesloten. Zwaarbewapende politieagenten vielen meerdere woningen in de wijk binnen, nadat er via de inlichtingendiensten een tip was binnengekomen van een bomaanslag die op korte termijn gepleegd zou worden. De man die werd gezocht, de 22-jarige Jaber al-Bakr, werd toen niet gevonden, maar in een appartement zijn wel stoffen gevonden waarmee een bom gemaakt kon worden. Het zou gaan om enkele honderden grammen van een „zeer explosieve stof” en chemicaliën, zo melden Duitse media.

In de nacht van zondag op maandag werd hij alsnog gepakt. Volgens het Duitse blad Spiegel zou al-Bakr een Syriër op het treinstation hebben aangesproken, met de vraag of hij bij hem in mocht trekken. De man die werd aangesproken, besloot hem inderdaad mee naar huis te nemen maar schakelde daarop de politie in. De agenten vonden de verdachte in de woning - hij was vastgebonden.

WAARSCHUWINGSSCHOT
Volgens Spiegel wist al-Bakr zaterdag op het nippertje te ontkomen aan de massale politieactie. Hij vluchtte even na 7 uur in de ochtend uit zijn huis, dat op dat moment al werd geobserveerd. De agenten hebben daarop een waarschuwingsschot afgevuurd, maar dat hield al-Bakr niet tegen.

Dat de terreurverdachte wist te ontkomen, komt omdat de politie op dat moment de actie nog aan het voorbereiden was. Het is niet duidelijk of al-Bakr wist dat hij zou worden opgepakt, of per toeval op dat moment het huis verliet.

DOELWIT: BERLIJN
De politie heeft daarop een deel van de wijk afgezet en geëvacueerd. Andere omwonenden werden opgeroepen om binnen te blijven. De vogel bleek echter al gevlogen. De Saksische politie stelt dan ook dolblij te zijn dat al-Bakr nu alsnog is opgepakt.

Uit online gesprekken blijkt dat al-Bakr in contact stond met leden van terreurgroep IS. Er zou al een doelwit zijn uitgekozen: de luchthaven van Berlijn. Andere details over de op handen zijnde aanslag zijn nog niet bekend.

Door de Redactie Metronieuws Foto: Beeld: Politie van de Duitse deelstaat Saksen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.