Wat gaat de Nederlandse marine doen in Haïti?

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 om 12:43

De Nederlandse marine is met twee schepen onderweg naar Haïti om hulp te verlenen. Het land is zwaar getroffen door orkaan Matthew - er kwamen honderden mensen om het leven, en er is nu een groot tekort aan eten en drinken. Bovendien is er een uitbraak van cholera. Wat kan de Nederlandse marine doen?

Naamloos-3654.png

Op dit moment is de Zr. Ms. Holland op weg naar Haïti. Aan boord zijn hulpgoederen, voeding en water, en natuurlijk personeel.

De militairen zullen de allereerste noodhulp op zich nemen - gespecialiseerde organisaties die taak later overnemen. Op het marineschip zijn ook hulpverleners van het Rode Kruis aan boord, en medisch personeel van defensie. Later volgt de Zr. Ms. Pelikaan met nog meer hulpgoederen en mensen.

WEGEN EN HAVENS VRIJMAKEN
De Nederlandse marine zal naast de allereerste noodhulp verlenen, ook typische defensietaken op zich nemen. Op die manier wordt de weg geplaveid voor andere organisaties die het land verder van hulp zullen voorzien.

Zo zijn er specialisten die de schade aan de vaarwegen en havens in kaart zullen brengen. Een belangrijke taak, want door de storm is veel beschadigd waardoor schepen met hulpgoederen niet zo maar aan kunnen meren. De specialisten zullen bepalen waar en hoe dat toch kan gebeuren.

Ook gaat er een team 'genisten' van de landmacht mee. Genisten zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld het bouwen van bruggen en het vrijleggen van toegangswegen, zodat de hulp snel door het hele land kan worden verspreid. Er worden speciale materieel meegenomen om wegen en huizen puinvrij te maken. De militairen nemen ook shelterboxen mee - een koffer met daarin een familietent en basisuitrusting als voedsel en gereedschap.

WONEN IN TENTEN
Haïti werd in 2010 al zwaar getroffen door een aardbeving. Het land was daar nauwelijks van bekomen - tienduizenden mensen woonden nog altijd in een tent of in een andere tijdelijke woning. Die waren extra kwetsbaar voor de orkaan, waardoor opnieuw veel mensen dakloos zijn geworden. Naar schatting hebben zeker 1,4 miljoen Haïtianen hulp nodig.

In 2010 verleende de marine ook al hulp. Toen werden de militairen geconfronteerd met chaotische situaties; de hulp was zo hard nodig dat er flink werd gedrongen toen er voedsel werd uitgedeeld. Dat leidde tot gevaarlijke situaties:

Door de Redactie Metronieuws Foto: Defensie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.