OM eist 14 jaar in moordzaak Nicole van den Hurk

Gepubliceerd op 12 oktober 2016 om 16:50

Na 21 jaar is het einde in zicht van de langslepende rechtszaak omtrent de dood van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk. Het Openbaar Ministerie eist 14 jaar tegen Jos de G., die verdacht wordt van het doden en verkrachten van het slachtoffer. Hij krijgt geen tbs opgelegd omdat er geen sprake is van een hoger risiconiveau.

Naamloos-3707.png

De 671 dagen die Jos de G. al in voorlopige hechtenis zat, worden van de celstraf afgetrokken. De leeftijd van de zaak mag volgens het OM geen reden zijn voor strafvermindering. ,,Wij beschouwen deze verdachte als een gevaarlijke man.''

DNA
De rechter begon de zitting met het bespreken van de resultaten van het nadere onderzoek naar het gevonden DNA. Het NFI en onderzoekers in Nieuw-Zeeland zijn van mening dat bij één van de sporen het 188 biljoen keer waarschijnlijker is dat het gevonden spoor van een vriendje of van Jos de G is, dan van een onbekende.

Halfbroer Tommy maakte rond 9.45 uur gebruik van zijn spreekrecht en richt zich in zijn dialoog op de verdachte: ,,hier zit de man die mijn zus verkracht heeft en om het leven bracht. Een onschuldige zou niet zwijgen, maar spreken'. Tussen Tommy en de verdachte staan twee lege stoelen. Hij spreekt hem direct aan: ,,Ik heb weinig gezien dat jij niets te verbergen hebt. Jij beroept je op je zwijgrecht of laat je advocaat spreken.''

De stiefbroer van de overleden tiener drong aan op tbs met dwangverpleging.

Openbaar Ministerie
Rond 11.00 uur was het de beurt aan het Openbaar Ministerie om te spreken over de zaak. Onder andere de technische resultaten van de drie dna-onderzoeken worden besproken. Volgens het OM is het dna dat gevonden werd op het lichaam van Nicole zeker weten van de verdachte.

Nicole zelf wordt omschreven als een 'gezellige jonge tiener' die veel aandacht voor jongens had. ,,Diverse jongens noemde ze haar vriendje. Bijna niemand had echter seks met haar. Met drie jongens ging ze daadwerkelijk naar bed.''

Vrijwillige seks
Op de jas van Nicole werd ook schaamhaar gevonden. Volgens het OM is dat van De G. afkomstig. De officier van justitie benadrukt dat het niet gaat om vrijwillige seks: ,,dan zou de haar wel van de jas zijn gevallen''. Ook zou Nicole geen tijd hebben gehad voor zo'n relatie. Ten tijde van haar verdwijning had ze namelijk een bijbaan en ging ze regelmatig naar vriendinnen, tante, oma of bijbaantje.

Na een kort reces ging de officier van justitie verder over de eerdere uitlatingen van Jos de G.: ,,seks was voor mij als boodschappen doen'', en ,elke stapavond eindigde met seks'. Het OM vindt dat de verkrachting van Nicole van den Hurk op 6 oktober 1995 bewezen is. Het ministerie gaat het nu hebben over de tweede tenlastelegging : doodslag.

De 15-jarige Nicole is waarschijnlijk omgekomen door een messteek, zegt de officier van justitie. Hierdoor stierf ze binnen tientallen seconden aan inwendige bloedingen. Maar bewezen wordt dat waarschijnlijk nooit, aldus het parket.

Getuigen
De strafeis wordt een jaar later dan verwacht aangekondigd. Dat komt omdat vlak voor de bekendmaking van de eerdere strafeis twee nieuwe getuigen zich meldden. Het tweetal had met verdachte Jos de G. in een tbs-kliniek gezeten. Daar zou De G. gezegd hebben dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Justitie denkt dat het over Nicole ging. In het voorbije jaar is nader onderzoek gedaan naar de verklaringen van de twee getuigen. Het OM maakte vandaag tijdens de zitting bekend dat die verklaringen niet worden meegenomen.

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna 2 maanden later werd ze vermoord en verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.