Nederlandse topdiplomaat geschorst na 'seksaffaire'

Gepubliceerd op 17 oktober 2016 om 14:57

Ron Keller (56), de Nederlandse ambassadeur in China, is onlangs op non-actief gesteld nadat een geheime relatie aan het licht was gekomen. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Naamloos-3705-279low-9.pngKeller zou een relatie zijn gestart met een Chinese vrouw die ook werkzaam is op de Nederlandse ambassade in Bejing. Omdat het gaat om een inwoner van het land waar hij Nederland vertegenwoordigt, is zijn positie in één klap kwetsbaarder geworden, zo bevestigen bronnen aan De Telegraaf.

Onderzoek
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een onderzoek in naar de 58-jarige vertegenwoordiger. Hij is sinds vorig jaar ambassadeur in China en oefende dezelfde functie uit in Turkije (2013-2015), Rusland (2009-2013) en Oekraïne (2005-2009). Daarvoor was Keller directeur-generaal Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De econoom begon zijn loopbaan op het ministerie van Economische Zaken. Hij klom er op van hoofd van de afdeling Multilaterale banken tot directeur Buitenlandse Financiële Betrekkingen.

Echtgenote
Keller trouwde in 1991 met de Hongaarse Zsuzsanna die hij een jaar eerder in Parijs had ontmoet tijdens een bijeenkomst van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. De financiële instelling werd opgericht om de voormalige Oostbloklanden te helpen na de val van de Berlijnse Muur.

,,We raakten in gesprek tijdens de koffiepauzes en begonnen ons eigen kleine project. In de loop van deze lastige en intensieve bijeenkomsten, verspreid over vijf maanden, ontwikkelde onze vriendschap zich van koffiedrinken tot liefde," zo verklaarde de Nederlandse diplomaat vorig jaar in een Valentijnsdag-special van de Turkse nieuwssite allmagnews.com met buitenlandse ambassadeurs.

Eerdere geheime relatie
,,Ron kwam naar me toe en zei: we hebben een officieel probleem," vulde Zsuzsanna haar echtgenoot lachend aan in het bewuste interview. Dat zij uit een Oost-Europees land kwam en hij uit een West-Europees leidde volgens haar nooit tot problemen. ,,Ondanks het einde van de Muur wist ik beroepsmatig gezien niet wat ik mijn superieuren moest vertellen als ze onze relatie zouden ontdekken omdat ik een belangrijke en geheime regeringsopdracht had. Daarom hielde we onze relatie stil tijdens mijn missie."

Vlak nadat Keller hun relatie naar buiten had gebracht, trouwde het stel in Den Haag. Hun huwelijksreis werd overschaduwd door de dood van Zsuzsanna's vader, twee dagen later. ,,We hadden een bruiloft en een begrafenis in één week. Het was erg zwaar voor ons," zo zei de Hongaarse terugblikkend.

Gewaarschuwd
Keller werd naar eigen zeggen door veel mensen uit zijn omgeving gewaarschuwd voor het huwen van een vrouw met een andere culturele achtergrond. ,,Ze zeiden: doe het niet, het is erg riskant. Desondanks volgde ik mijn hart." In het Valentijnsdag-interview omschreef hij zijn echtgenote als 'een oprechte en charmante vrouw die je jezelf overal thuis laat voelen waar je ook bent.' Zij noemde hem 'charmant, openhartig en liefhebbend.'

'Geen geheimen'
Gevraagd naar het geheim achter een lang en gelukkig huwelijk antwoordde Zsuzsanna met: ,,Ik denk dat je altijd en in elke situatie eerlijk moet zijn. Er moet niets verborgen blijven." Keller zei het daar 'volledig' mee eens te zijn. ,,Je moet alles delen. Doe je dat niet dan zul je elkaar verliezen. Het geheim van een lang en succesvol huwelijk is om voortdurend in staat te zijn om elke ervaring te delen van het leven met je partner. Zelfs al is dat niet 24 uur per dag. Dat delen kan alles omvatten. Ik hou van gitaar spelen en Zsuzsanna komt dan telkens bij me zitten en luisteren."

Door de Redactie AD: Foto: HH

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.