Jonge hartpatiëntjes Sophia krijgen TikkieRing

Gepubliceerd op 17 oktober 2016 om 15:35

Kinderen met een hartprobleem die terecht komen in het Erasmus MC-Sophia krijgen vanaf nu een zogenaamde TikkieRing.

Naamloos-3705-305.png

De eerste werd afgelopen zaterdag uitgereikt aan de 14-jarige Thibault. De TikkieRing met stoere bedels helpt kinderen met het verwerken van hun heftige en vervelende ervaringen.

In Nederland zijn ongeveer 30.000 kinderen met een hartprobleem en daar komen jaarlijks 1.500 kinderen bij. De helft daarvan moet cardiochirurgische operatie ondergaan of krijgt een catheterinterventie. Volgens Karen Hofmann, verpleegkundig consulent van de afdeling kindercardiologie, is deze ring een steun in de rug.

„Veel kinderen moeten een hoop vervelende handelingen en onderzoeken ondergaan en maken veel mee tijdens hun ziekenhuisopnames en hartziekte. Dit verzamelsysteem helpt een patiëntje om deze gebeurtenissen een plek te geven, kan als beloning dienen, maar fungeert ook als een dagboek met wat een kind allemaal meemaakt.”

ONDERZOEK

Volgens Ilse Eijkmans van De Hart en Vaatgroep, een van de initiatiefnemers van de TikkieRing, is de ring een paar jaar geleden bedacht. „Uit onderzoek bleek dat kinderen met een hartaandoening behoefte hebben aan een beloning. Maar ze willen ook graag hun verhaal kwijt.

Zo is deze TikkieRing ontstaan.” Daarnaast moet de ring een stuk begrip kweken. „Je ziet aan de buitenkant vaak niet dat er iets is. Maar deze kinderen kunnen minder goed sporten, hebben vaak een elektrische fiets en kunnen niet altijd naar school. Zeker bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is het lastig. We komen binnenkort met een app die het makkelijker maakt om contacten te leggen op dat moment.”

Thibaut zelf is blij met de TikkieRing. „Er is dan iets voor kinderen net als ik. Dat ze dan iets hebben om te sparen en elke keer als er iets vervelends is een cadeautje krijgen.”

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ERASMUS MC SOPHI

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.