Lidl afgeperst met vergiftigde producten

Gepubliceerd op 17 oktober 2016 om 16:04

De Duitse supermarktketen Lidl is eind vorig jaar maandenlang afgeperst. De dader eiste 15 miljoen euro, en dreigde anders vergiftigde producten te plaatsen in winkels in Duitsland, Nederland en andere landen.

Naamloos-3705-309.png

Dat meldt EenVandaag op basis van correspondentie tussen de afperser en de winkel, dat het programma in handen heeft. Het concern heeft toegestemd om 4,5 miljoen euro te betalen, maar omdat de afperser de overdracht afblies, is dat bedrag uiteindelijk niet betaald. De Duitse politie is nog altijd op zoek naar de dader.

ALFRED NEUMANN

De afperser, die zichzelf Alfred Neumann noemt, stuurde op 14 oktober 2015 een mail naar Lidl, waarin hij de 15 miljoen euro eist. Hij stelt meerdere keren een deadline waarop het bedrag moet worden betaald, maar Lidl gaat er steeds niet op in.

Neumann stelt namens een groep te spreken, en dreigt dan vergiftigde producten in de schappen te gaan plaatsen. Lidl gaat dan wel in op de eis van de man: het laat weten 4,5 miljoen euro te betalen. De winkel maakt foto's van een zwarte rugtas met bankbiljetten van 500 euro, en stuurt die naar de afperser.

OVERDRACHT AFGEBLAZEN

Op de dag dat het bedrag overhandigd zou worden, stappen medewerkers van Lidl de trein in. De instructies komen via een chatprogramma waarover anoniem berichten kunnen worden verstuurd. De medewerkers reizen met de trein door Duitsland, maar de afperser blaast de overdracht af.

Mogelijk wilde Lidl de afperser eigenlijk helemaal niet betalen, maar is er samengewerkt met de politie die de overdracht in de gaten zou houden om Neumann op te pakken. Lidl wil zelf niet op de zaak ingaan.

BITCOINS

Als de overdracht wordt afgeblazen, is de afperser nog niet klaar. Hij stuurt een nieuwe mail, waarin hij opnieuw het geld eist. Dit keer wil hij het in de digitale munt bitcoin krijgen. Lidl verbreekt het contact dan, en ook de afperser laat niets meer van zich horen.

Ook de politie wil niets over de zaak zeggen.

Door de Redactie  Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.