Tbs-stel moet wachten op besluit over hereniging

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 07:56

Het tbs-echtpaar dat vandaag bij de rechter in Arnhem heeft geëist dat het in dezelfde Zeeuwse kliniek wordt geplaatst, zal nog wat langer moeten wachten op hun hereniging.

Naamloos-3812.png

De rechter heeft besloten dat het kort geding met nog eens zes weken wordt uitgesteld, nadat de mannen al jarenlang in twee ver uit elkaar liggende klinieken verblijven en elkaar daardoor nauwelijks kunnen opzoeken.

In de weken tot het kort geding wordt hervat, kijken de partijen of het opstarten van een klachtenprocedure tegen de overkoepelende organisatie Pompestichting een optie is. De stichting zou volgens de advocaat van tbs'er John (47) tegen het in de Europese wetgeving vastgelegde recht op een familie- en gezinsleven handelen door de twee uit elkaar te houden. John en zijn echtgenoot Marcel (45) vormen volgens hem geen gevaar voor elkaar of anderen in de kliniek.

Misdragen
De advocaat van de Pompestichting zegt echter dat zijn cliënt erop beducht is om de partners te herenigen, omdat John zich in het verleden zou hebben misdragen op de afdeling in Zeeland. Ook heeft de stichting besloten om de tbs'er over te plaatsen naar de nieuwe kliniek in Nijmegen, omdat dit de enige plek is waar hij de juiste behandeling kan krijgen. De stichting zegt dat zij bij het nemen van het besluit meer heeft gekeken naar de zorg en veiligheid van andere kliniekbewoners dan naar het recht op familieleven.

Bezoek

Tot voor kort verbleef John op de longstayafdeling van de tbs-kliniek in Vught en Marcel op de longstay in het Brabantse dorp Zeeland. Daardoor was het moeilijk om elkaar te bezoeken, omdat verlof nauwelijks mogelijk is voor tbs'ers in hun situatie.

Nu de afdeling in Vught de deuren moet sluiten, hoopten de twee herenigd te worden in Zeeland. John wordt echter door de Pompestichting gedwongen om naar de nieuwe longstaykliniek in Nijmegen te verhuizen. Acht van de zestien bewoners op Johns afdeling verhuizen binnenkort wel naar Zeeland, waar Marcel verblijft. Het echtpaar eist daarom dat de rechter John ook toestaat om naar Zeeland te gaan.

Ontmoetingen
John en Marcel hebben elkaar niet meer gezien sinds hun huwelijk op 7 december 2015. De twee ontmoetten elkaar in 2006 in Zeeland. Van 2011 tot 2013 verbleven ze samen in de tbs-kliniek in Vught.

Door de Redactie AD: Foto:  Corneel Jeuken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.