Zwarte Piet-probleem ligt bij boze volwassenen

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 09:01

Het spel is op de wagen: RTL heeft aangekondigd dat Zwarte Piet definitief in de ban wordt gedaan.

download-9.png

De knecht van Sinterklaas verdwijnt volgend jaar zelfs uit alle televisiecommercials.

Toen het persbericht gisteren werd gelanceerd, ontstond de digitale dynamiek die we konden verwachten: mensen scholden het mediabedrijf uit voor cultuurverraders en organiseerden met
elkaar een boycot. Het kinderfeest mocht niet zomaar verdwijnen.

Het punt is: Sinterklaas gaat niet verdwijnen. De hele viering maakt alleen een evolutie door, zoals wij met elkaar ook niet meer het leven van onze grootouders imiteren, maar dankzij nieuwe kennis en mogelijkheden de boel anders inrichten.

De woede en het onbegrip van de voorstanders van Zwarte Piet zijn begrijpelijk, vooral als ze in het dagelijks leven nooit met donkere mensen te maken hebben, en dus niets van hun grieven meekrijgen. Maar de klassieke inrichting van het sinterklaasfeest is onhoudbaar.

Veel boze volwassenen suggereren dat vooral kinderen de dupe zijn van deze beslissing. Dat is vals en incorrect. Ik heb een dochter van acht maanden. Als ik haar vanaf volgend jaar wijsmaak dat Piet altijd al die roetvegen op zijn gezicht had, vanwege zijn reis door de schoorsteen, zal ze dat meteen geloven. Ze weet immers niet beter.

Kinderen willen gewoon gezelligheid, in gezelschap van familie en vrienden, het liefst met zo veel mogelijk pepernoten en cadeaus. Het probleem ligt vooral bij de volwassenen. Zij vinden dat iets van hen wordt afgepakt - een herinnering aan vroeger en oude gebruiken.

Ik neem hiermee ook afscheid van mijn eigen traditie, want zowel mijn vriendin als ik vierden vroeger op school Sinterklaas met pikzwarte Pieten. Maar de tijden zijn veranderd, en dat geldt ook voor de demografische samenstelling van onze samenleving.

De media en het onderwijs hebben een leidende rol, daarom is het dapper van RTL Nederland dat zij deze ondankbare taak op zich heeft genomen, temeer omdat de mensen van de publieke omroep niets willen prijsgeven over de wijze waarop zij het dit jaar gaan aanpakken.

Elke grote verandering gaat gepaard met veel tumult. Maar wie alleen het verleden bewierookt, wil het heden niet accepteren.

Door de Redactie AD/Özcan Akyol : Foto: Marco Okhuizen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.