Gratis lenen dankzij 0 procent rente

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 09:09

Voor het eerst in de geschiedenis betalen studenten vanaf januari geen rente over hun studieschuld. Wie dit jaar stopt met studeren, mag zich de komende vijf jaar verheugen op 0 procent rente. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

download-13.png

Het rentepercentage daalt in 2017 van 0,01 procent naar 0 procent, melden bronnen bij het ministerie van Onderwijs. Dit komt omdat de Nederlandse staat momenteel heel goedkoop kan lenen. De rente die (oud-)studenten moeten betalen over hun lening is gekoppeld aan de rente op staatsobligaties. Op een flink deel van die leningen krijgt Nederland inmiddels geld toe. Van die gunstige omstandigheden profiteren de studenten nu ook.

Een woordvoerder van DUO, de instantie die de studiefinanciering en -leningen regelt, erkent dat deze studenten 'spekkoper' zijn. Dat geldt ook voor oud-studenten die vanaf 2017 starten met een nieuwe rentevasteperiode van vijf jaar, omdat zij bijvoorbeeld in 2012, 2007 of 2002 mochten beginnen met aflossen.

Duiken
De rentepercentages op studieleningen zijn de afgelopen steeds verder gedaald. In 2002 stond de rente nog op 4,03 procent. Eigenlijk zou het percentage komend jaar onder de 0 procent moeten duiken, maar de mogelijkheid van een negatieve rente is vorig jaar op de valreep afgeschaft. Daardoor wordt voorkomen dat studenten op een lening geld toe kunnen krijgen, wat de schatkist veel geld zou kosten.
  
Officieel maakt DUO het rentepercentage voor de komende vijf jaar ieder jaar pas in december bekend.

Door de Redactie AD: Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.