Ruzie op links over oproep Klaver tot 'progressieve samenwerking'

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 09:18

Een oproep van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor een 'progressieve samenwerking' heeft direct geleid tot een ruzie op links. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom lag er al een plan voor verregaande samenwerking tussen de sociaaldemocraten en GroenLinks en houdt Klaver dat hoogstpersoonlijk tegen.

download-17.png

Klaver riep PvdA, SP en D66 vanavond op tot een progressieve blokkade van de VVD om te voorkomen dat de liberalen na de verkiezingen weer gaan regeren. ,,Zonder de VVD kunnen wij samen het hart van het nieuwe kabinet vormen", zei GroenLinks-leider Klaver vanavond bij een partijbijeenkomst in Eindhoven. ,,Rutte heeft ons nodig, maar wij Rutte niet." Hij beloofde dat na de verkiezingen zijn eerste telefoontje niet naar de VVD-leider zal zijn. ,,Maar naar mijn linkse vrienden."

Dit zitten echter niet te wachten op een telefoontje. Samsom had eind 2014 al plannen gesmeed met Klavers voorganger Bram van Ojik. ,,We zouden de verkiezingen samen in gaan, met twee kieslijsten en een programma dat op beide partijen was afgestemd", legt Samsom uit. ,,In de campagne zouden we duidelijk maken dat we na de verkiezingen de fracties gingen fuseren."

Door de Redactie AD: Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.