'Patient Zero' was niet verantwoordelijk voor aids-epidemie

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:13

Dugas, een homoseksuele steward, werd er altijd van verdacht een cruciale rol te hebben gespeeld in de verspreiding van de ziekte. Hij was seksueel zeer actief en reisde vanwege zijn werk over de hele wereld. In 1984 overleed hij aan de gevolgen van aids.

Gaetan_Dugas.jpgNaam gezuiverd

Het zijn nu onderzoekers van de Universiteit van Arizona die zijn naam zuiveren. Aids werd dan misschien pas opgemerkt in het begin van de jaren 80, het virus waarde toen al zeker tien jaar rond in de VS.

De onderzoekers toonden dat aan door duizenden oude bloedmonsters uit de jaren 70 te onderzoeken en ook daarin werd hiv-besmet bloed aangetroffen. Onderzoekers leiden daaruit af dat de aids-epidemie in 1970 of 1971 startte, toen Dugas nog een tiener was en zeker nog niet met honderden mannen het bed had gedeeld, zoals hij op latere leeftijd wel zei te hebben gedaan.

Maar omdat het soms jaren kan duren, voordat iemand met een hiv-besmetting ziek wordt, duurde het nog tien jaar voordat de epidemie werd opgemerkt. En toen kwam de naam van Dugas al snel in het onderzoek bovendrijven en een zondebok was snel gevonden, aldus Nature.

By RTL News Editors: Photo: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.