Poeder alvast in huis: 'Ik wil zelf het moment van mijn dood bepalen'

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:19

Ze fotografeert, is lid van een leesclub en speelt graag met de hond. Elis van Lelyveld (84) is nog lang niet klaar met haar leven. Toch is ze er wel op voorbereid: ze heeft een poeder in huis waarmee ze haar leven zelf kan beëindigen.

download-8low1-115.png

Op dit moment komen mensen alleen in aanmerking voor euthanasie als ze ziek zijn en ondraaglijk lijden. In de Tweede Kamer wordt gesproken over een uitbreiding daarvan: als mensen het gevoel hebben dat hun leven 'klaar' is, dan mogen ze euthanasie plegen.

Elis van Lelyveld heeft niet gewacht op de nieuwe wet. Zij heeft al sinds februari een middel in huis waarmee ze dat kan doen. Dat is geen pil maar een poeder, waarmee mensen zelf uit het leven kunnen stappen.

25 gram poeder

"Je krijgt standaard 25 gram, maar je hebt maar 10 gram nodig. Het poeder wordt alleen ieder jaar een beetje minder sterk", vertelt Van Lelyveld aan RTL Nieuws. Het middel mag in Nederland niet verkocht worden, maar mensen die het in het buitenland kopen worden gedoogd.

Van Lelyveld kocht het poeder in China, op aanraden van dan de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Ze kreeg van die vereniging ook advies over het poeder. Zo mogen haar kinderen bijvoorbeeld niet helpen als het moment daar is. "Je moet het mengen met vla. Mijn kinderen mogen me dan niet helpen met eten. Ze moeten ook foto's maken van het moment dat ik uit het leven stap, om te bewijzen dat ze niet geholpen hebben."

Brandverzekering

Op dit moment is Van Lelyveld nog vitaal en lid van allerlei clubs. Voorlopig is ze dus nog niet toe aan het gebruiken van het poeder. "Je moet het sowieso voorbereiden als je nog fit bent. Anders is het te laat."

"Maar stel ik krijg nu een herseninfarct, dan wil ik niet afhankelijk zijn van een arts die beslist of ik wel of niet 'ondraaglijk lijdt'. Ik heb ook een brandverzekering. Die hoop ik ook niet te hoeven gebruiken."

Het poeder ligt in een kluisje bij Van Lelyveld thuis, klaar voor het moment dat het nodig is. Wanneer haar leven voltooid is? "Geen idee. Dat is een grijs gebied, misschien nog wel donkerder. Voor mij is het klaar als ik geen verbinding meer voel met het leven, met mijn kinderen en met de hond."

By RTL News Editors: Photo: RTL News

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.