Dit moet je weten als je kind in nood is

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 11:26

Na een ongeval raken veel ouders onnodig in paniek. En dat terwijl rustig blijven van levensbelang is, zegt EHBO-instructeur Sienette van het Hof. Deze drie tips zijn na een ongeval belangrijk.

download-8low1-119.png

Veel meer ouders kiezen ervoor een EHBO-cursus te volgen. Dat is soms erg nuttig, zo kon Daphne van Buyten daardoor haar kind beter helpen. "Dankzij de cursus wist ik meteen wat ik moest doen". Maar ook als je geen cursus hebt gevolgd, kun je een hoop ellende voorkomen met deze tips:

1. Kalmte

Het allerbelangrijkste advies dat Sienette van het Hof voor ouders heeft: blijf rustig. "De schrik die je als volwassenen hebt, slaat over op het kind." Zo kan een kind overstuur raken als een volwassene zelf ook emotioneel reageert na een ongeval. "Dan is het lastig te achterhalen wat er precies aan de hand is en of kinderen huilen omdat ze gewond zijn, of dat het komt door de schrik."

2. ABC

Een bruikbare tip om niet alleen rustig te blijven, maar ook te zorgen dat je het juiste doet, is het ezelbruggetje ABC. Dat is een lijstje dat je na een ongeluk kunt aflopen.

Daarbij staat de A voor ademhaling. Controleer altijd of het kind nog kan ademen. Als het kind zich bijvoorbeeld verslikt, kan het bij gebrek aan ademhaling in levensgevaar komen. "Mocht het kind niet ademen, dan hoef je de Heimlich-greep niet eens per se te kennen. Handel instinctief en sla op de rug bijvoorbeeld, of geef buikstoten", raadt de instructeur aan.

Het is ook belangrijk om te controleren of het kind nog bij bewustzijn (B) is. "Ik zeg altijd tegen mijn cursisten: reageert het kind bij wakker schudden, dan is dat goed nieuws. Maar als het nergens op reageert, is het echt foute boel. Dan is het bewusteloos."

Ten slotte is het goed om te controleren bij een ongeval hoeveel bloed een kind verliest, ofwel de circulatie (C). "Bij een ernstige bloeding moet je meteen handelen. Dat kan heel simpel door het dicht te drukken."

3. Bij twijfel: bel 112

Een ongeluk zit in een klein hoekje en iedereen kan in een levensbedreigende situatie terechtkomen. Het is alleen heel moeilijk om in te schatten wanneer een situatie zo ernstig is dat het om leven of dood gaat. "Mensen zijn vaak te bang om 112 te bellen. Maar als je ook maar eventjes twijfelt, moet je dat meteen doen", zegt de EHBO-instructeur.

De officiële richtlijnen van Het Oranje Kruis zeggen ook duidelijk: bel bij twijfel 112. "De noodcentrale kan je altijd nog naar de huisartsenpost doorverwijzen." Het is wel verstandig om dan de luidsprekerfunctie op je mobieltje in te schakelen. "Dan hou je je handen vrij om instructies te kunnen volgen."

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.