Tien jaar cel voor trucker die door telefoon gezin doodrijdt

Gepubliceerd op 1 november 2016 om 16:15

De Poolse trucker Tomasz Kroker is vandaag in Engeland veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor de dood van een moeder en drie kinderen. De 30-jarige vrachtwagenchauffeur was op de fatale dag bezig met zijn smartphone en reed daardoor vol op de auto in van Tracy Houghton en haar kinderen.

Naamloos2-855.png

Van het fatale moment op de A34 op 10 augustus zijn vandaag in de rechtszaal beelden naar buiten gebracht. Daarop is te zien hoe de trucker met zijn telefoon bezig is om een ander muzieknummer op te zetten, wanneer er plots een file voor hem ontstaan.

De compleet verraste trucker probeert nog te remmen, maar kan op dat moment niet veel meer doen dan zich met beide handen op zijn stuur schrap te zetten voor de klap. De personenauto van het gezin kwam onder de truck terecht. Er bleef bijna niets meer van over.

Moeder Tracy (45) en haar kinderen Josh (11), Ethan (13) en haar stiefdochter Aimee (11) waren op slag dood. Een andere man raakte zwaargewond, vier anderen raakten gewond. Tracy's man en hun andere zoon Jake bevonden zich iets verder op de snelweg. Het gezin kwam terug van een campingtrip.

De beelden van het ongeluk worden verspreid om te wijzen op de gevaren van telefoons achter het stuur.

Roekeloos
Tomasz Kroker pleitte in Reading Crown Court schuldig voor roekeloos rijgedrag en doodsslag. Huilend hoorden hij zijn straf aan: tien jaar celstraf. Vijf maanden voor het incident was hij voor het eerst zelf vader geworden. Amper een uur voor de fatale crash had hij een verklaring ondertekend waarin hij beloofde zijn telefoon niet achter het stuur te gebruiken.

Rechter Maura McGowan was streng in haar vonnis. ,,Uw aandacht was zo slecht dat u even goed met uw ogen gesloten had kunnen rijden", klonk het.

Tranen
De rechtbank zat vol familieleden van de slachtoffers en overlevenden van de crash. Velen konden hun tranen niet bedwingen toen de beelden van het ongeval werden getoond. Sommigen verlieten de rechtszaal om de horror niet te hoeven herleven.

Aan de aanwezige media deden de familieleden een wanhopig pleidooi aan alle automobilisten om nooit hun gsm te gebruiken tijdens het rijden. ,,Een seconde van afleiding is genoeg om iemand te doden, iemands leven te verwoesten, mijn familie te verwoesten, jouw familie te verwoesten. Stop er alsjeblieft mee!"

Door de Redactie AD: Privéfoto: Josh en Ethan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.