Koning: Onderzoek MH17 moeilijkste ooit

Gepubliceerd op 2 november 2016 om 12:17

CANBERRA - Het strafrechtelijk onderzoek naar de crash van MH17 is het moeilijkste wat de Nederlandse Justitie ooit gedaan heeft. Dat zei koning Willem-Alexander woensdag tijdens de derde dag van het staatsbezoek in Australië.

Naamloos-3997.png

In een gesprek met een vertegenwoordiging van Australische hulpverleners in het parlementsgebouw in Canberra dankte hij de diensten voor hun werk na de crash van het rampvliegtuig. Een aantal van hen hielp in Nederland mee bij de nasleep.

Parlementsvoorzitter Smith herinnerde in een toespraak aan het moment dat de ’verschrikkelijke tragedie’ plaatshad, tijdens een vergadering van de Australische Tweede Kamer en aan de enorme indruk die het op dat moment maakte. Hij dankte de koning voor het leiderschap dat Nederland na de ramp toonde en de manier waarop ons land de eervolle repatriëring van de slachtoffers regelde.

Het onderzoek naar de toedracht van de ramp met MH17 is het meest complexe onderzoek dat de Nederlandse Justitie ooit gedaan heeft, vertrouwde de koning de aanwezige hulpverleners toe. Even daarvoor hadden hij en zijn vrouw Máxima met een krans eer betoond aan het graf van de onbekende soldaat en stilgestaan bij het monument voor de aanslagen op Bali. Ook het monument voor de Australische slachtoffers van MH17 werd bezocht, door de koning beschreven als een ontroerende ervaring voor hem en zijn vrouw.

Nederland en Australië hebben afgesproken de onderlinge banden aan te halen, onder meer om de nasleep van MH17 en een toekomstig vrijhandelsakkoord tussen Australië en de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen gaan elkaar hiertoe jaarlijks met elkaar in gesprek.

Aansluitend vertrok de koninklijke stoet naar het huis van Gouverneur-generaal Cosgrove, de vertegenwoordiger van staatshoofd koningin Elizabeth in Australië. Daar inspecteerde Willem-Alexander de erewacht en werd vooraf en achteraf naar het Wilhelmus geluisterd. Bij de staatslunch die erop volgde, memoreerde de koning dat op de 17e–eeuwse marmeren vloer van het paleis op de Dam Australië nog maar voor een deel staat afgebeeld, onder de naam ’Nova Hollandia’.„Elke keer als ik over die vloer loop, voelen die woorden toch een beetje aanmatigend”, zei de koning in zijn toespraak. „Alsof dit continent niet al duizenden jaren beschaving kende. Een beschaving die respect verdient als the planet’s oldest living culture.”

Koningin Máxima had een opvallende oranje jurk aangetrokken voor de gelegenheid, wat onmiddellijk opgemerkt werd door de gouverneur-generaal. Op een dag als vandaag kan ik niet anders, lachte de koningin.

Het paar is slechts een dag in de hoofdstad Canberra en maakt vanavond zijn opwachting in Sydney. In het wereldberoemde operagebouw worden Australische hoogwaardigheidsbekleders getrakteerd op een pianoconcert van de gebroeders Jussen.

Door de Redactie Telegraaf: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.