Doodrijder 3-jarige Nassim in Breda vrijgesproken van doodslag

Gepubliceerd op 3 november 2016 om 14:05

De man die afgelopen Koningsdag in Breda de peuter Nassim (3) doodreed is vrijgesproken van doodslag. Hij wordt veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Breda vandaag bepaald. Het jongetje zou vandaag 4 jaar zijn geworden.

Naamloos1-294.png

Volgens de rechter is er geen bewijs voor opzet. De 18-jarige verdachte Elias A. wordt ook vrijgesproken van roekeloosheid. ,,Het is zeer onvoorzichtig en onachtzaam, maar niet roekeloos in de zin van de wet", aldus de voorzitter van de rechtbank.

A. is wel schuldig aan het verlaten van de plaats van het ongeval, terwijl hij wist dat hij een slachtoffer in hulpeloze toestand achterliet. De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachte zich vrijwillig heeft gemeld bij de politie.

Bij het bepalen van de straf is meegewogen dat A. eerder in aanraking is geweest met justitie, dat hij spijt heeft betuigd, dat hij licht zwakzinnig is en een stoornis heeft. Ook is de kans op herhaling groot. Naast een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar, krijgt de verdachte een rijontzegging van vier jaar.

Rijontzegging
Tegen A. werd twee weken geleden drie jaar celstraf geëist, waarvan één voorwaardelijk. Het OM eiste ook een rijontzegging van acht jaar, klinische behandeling en een meldplicht bij de Reclassering tegen de verdachte.

Het Openbaar Ministerie achtte de Bredanaar wel schuldig aan dood door schuld. Volgens de officier van justitie is hij schuldig, omdat hij had kunnen weten dat zijn roekeloze rijgedrag in de woonwijk kon leiden tot een dodelijk ongeval. ,,Werkelijk alles spreekt in zijn nadeel: het zwijgen, zijn rijgedrag, het weglopen, zijn strafblad, het bezoek aan de coffeeshop na het ongeval en het doorgaan met drugshandel na het ongeluk", zei de Officier van Justitie tijdens deze zitting.

Door de Redactie AD: Foto: ANP//Eric Elich

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.