Ook onderzoek naar Justitie in geldsmijtrel COR

Gepubliceerd op 8 november 2016 om 14:34

In de geldsmijtrel rond de ondernemingsraad van de politie wordt ook de rol van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en zijn voorganger Opstelten onderzocht. Dat schrijft Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Naamloos2-994.png

Met het onderzoek naar de (voormalige) Justitietop komt Van der Steur tegemoet aan de wens van de oppositie in de Tweede Kamer. 

Een externe onderzoekscommissie gaat zich primair richten op de handelswijze van oud-korpschef Gerard Bouman. Onder zijn leiding kreeg de Centrale Ondernemingsraad (COR) een buitengewoon hoog jaarbudget van 1,6 miljoen euro. 

Veel van dat geld ging op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van onder andere imagocoaches, bleek uit een eerste oriënterend onderzoek. ,,Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven", aldus de huidige korpschef Erik Akerboom.

Onderzocht gaat worden of via dat hoge budget besluitvorming is gekocht bij de COR, aldus de brief van Van der Steur. Tijdens de reorganisatie van de Nationale Politie zijn impopulaire beslissingen genomen, die dankzij de goedkeuring van de COR konden worden doorgezet.

Lopende het onderzoek zal Bouman geen werkzaamheden meer verrichten. Gisteravond maakte ook al de voltallige COR bekend op te stappen.

Schandaal
De korpschef deed in oktober aangifte tegen de toenmalige voorzitter van de COR, Frank Giltay. Tegen hem loopt nu strafrechtelijk onderzoek. Giltay wordt ondermeer verweten veelvuldig met een creditcard van de politie te hebben gepind en snoepreis naar Curacao te hebben gemaakt.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.