Nebraska stemt voor herinvoeren doodstraf

Gepubliceerd op 9 november 2016 om 14:40

De inwoners van het Amerikaanse Nebraska hebben in een referendum gestemd voor het herinvoeren van de doodstraf in de staat. Dat meldt NBC News.

download1-88.jpg

De doodstraf als maximaal oplegbare straf werd afgelopen jaar afgeschaft door de lokale senaat en vervangen door levenslange celstraf. De inwoners van de staat konden gisteren stemmen over de vraag of dit besluit moest worden teruggedraaid. Meer dan 57 procent stemde voor.

Het voorstel om de doodstraf af te schaffen werd vanaf het begin al slecht ontvangen. De Republikeinse gouverneur Peter Ricketts riep vorig jaar op om de doodstraf te behouden en dreigde zijn veto te gebruiken. Zijn tegenstem werd toen echter omzeild doordat een meerderheid van de senaat alsnog instemde met het voorstel. Voorstanders van de doodstraf verzamelden kort na het besluit genoeg stemmen om een referendum te organiseren.

Boodschap
Ondanks de uitkomst van het referendum blijven tegenstanders van de doodstraf positief. Robert Dunham, expert op het gebied van de doodstraf, zegt tegen Huffington Post dat het belangrijk is te blijven kijken naar de boodschap die de wetgevers proberen over te brengen. ,,Nebraska werd vorig jaar de eerste conservatieve overheid die alle nuances van het vraagstuk wilde verkennen, om vervolgens te concluderen dat de straf het best afgeschaft kon worden. Dit referendum doet daar niets aan af."

Door de Redactie AD: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.