'Papieren 'voetje' van politie Amsterdam inbreuk op privacy'

Gepubliceerd op 11 november 2016 om 14:52

De politie gooit papieren 'voetstappen' naar binnen in woningen waarvan ramen of deuren open staan. Een creatieve manier om voor inbrekers te waarschuwen, is het idee.

Naamloos-4049.png

Maar de privacy-activisten van Freedom Inc zien een overtreding van de wet door het apparaat dat die wet zou moeten handhaven.

Het begon met een stukje op de Facebookpagina van de politie in Amsterdam-Nieuw-West. Een agent had een 'inbraakgevoelige situatie' geconstateerd, was op een balkon geklommen en had de bewoners door de openstaande balkondeur waarschuwingen toegeroepen. Daarover was een stukje gepost. 


'Dit soort acties'
Rejo Zenger, die voor Freedom Inc 'inbreuken op fundamentele grondrechten' onderzoekt, zag een misstand. Hij vroeg de Amsterdamse politie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur alle documenten te openbaren over 'dit soort acties in de afgelopen vijf jaar'.

Een jurist van de politie antwoordde dat de beklimming van het balkon een individuele actie betrof. In ronde bewoordingen: "Een creatieve en vernieuwende situationele preventie." De jurist voegde bovendien volop informatie toe over de Witte Voetjes Acties.

Preventie
Witte Voeten Acties? Dat zijn acties waarin agenten papieren folders in de vorm van een voetstap door openstaande  ramen of deuren gooien. 'Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn...' staat er op. Met verwijzingen naar informatie over inbraakpreventie.

De woning is het heiligste terrein, waar iemand zich absoluut veilig moet kunnen voelen

Rejo Zenger, Freedom Inc

Het gaat om een landelijke 'bewustwordingscampagne', licht politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek toe. "Als wij die voetjes naar binnen kunnen gooien, kan ook iemand binnen komen die minder goede bedoelingen heeft. Daarop willen we bewoners attenderen. We gaan overigens niet naar binnen, maar laten alleen die voetjes door het keukenraam of het raam boven vallen."  

'Problematisch'
Rejo Zenger vindt het tegen of over de grens. Hij ziet het klimmen op een balkon of het naar binnen gooien van een wit voetje door een raam 'problematisch'. "De woning is het heiligste terrein, waar iemand zich absoluut veilig moet kunnen voelen. Daar moet de politie niet zomaar komen."

Aanbellen kan immers ook. Zenger overweegt het hogerop te zoeken. "Als dit de dagelijkse praktijk blijkt te zijn, vind ik dat daar op landelijk niveau iets tegen gedaan moet worden. Dan moet de korpsleiding van de Nationale Politie hierover een standpunt innemen."

Door de Redactie  Het Parool  Foto: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.