Pechtold: Ik laat me niet intimideren

Gepubliceerd op 12 november 2016 om 13:16

D66 met 'stop het populisme'. Alexander Pechtold stelt dat een omgekeerde politieke correctheid dreigt: niet meer durven zeggen dat populisten niet deugen.

Naamloos-4081.png

Bij D66-leider Alexander Pechtold heeft zijn verbijstering over Trumps uitverkiezing plaatsgemaakt voor een mengeling van getergdheid en strijdlust. Volgens hem laten politici en opiniemakers veel te veel hun oren hangen naar populisten uit angst te worden uitgemaakt voor 'elite' of 'links', of het verwijt te krijgen dat ze niet weten wat onder het volk leeft.

,,De zogenaamde elite van politici, columnisten en commentatoren bestrijdt elkaar op de vierkante centimeter of je wel over populisten mag spreken. Er ontstaat een gek soort politieke correctheid, die door conservatief Nederland wordt afgedwongen. We gebruiken het woord 'extreemrechts' nooit meer. Als je niet oppast, kruip je als politicus in je schulp en word je murw. Mensen durven dat nauwelijks nog te uiten, omdat er verbaal geweld en intimidatie van de andere kant komt. Voor mij is de grens bereikt. Ik láát me niet meer intimideren."

Populisme valt in vruchtbaardere aarde dan de nuance.
,,Ik zou zo graag mensen die zijn afgehaakt, betrekken in een nieuwe belofte en daarbij hun zorgen serieus nemen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat wat jij hebt bereikt door te werken en te sparen ook voor je kinderen is weggelegd. Dat staat onder druk omdat de wereld snel verandert, concurrerender en complexer wordt. Politici hebben hun best gedaan onze verworvenheden intact te houden, maar ze zijn niet de schuld van die veranderingen. Maar zet je er samen de schouders onder of zoek je een zondebok? Het populisme doet het laatste en doet de ene onhaalbare belofte na de andere."

Rechts Europa verwacht een 'patriottische lente', verkiezingsoverwinningen.
,,Het taalgebruik is zó vilein. Patriottisch, het eng nationalistisch denken. Mensen tegen elkaar opzetten is toch polarisatie van de bovenste plank?"

Wilders geeft u profiel, u springt in het gat dat niet wordt gevuld door anderen.
,,Daar doe ik het om, roepen anderen. Nee, het is bij mij het gedachtegoed van de partij en wat ik persoonlijk tot in al mijn vezels voel, rechtvaardigheid. Niet mijn mond houden als er dingen gebeuren. Hoe lang geven we dat vrij spel, dat geschreeuw en gediscrimineer? Ik wil niet aan de zijlijn blijven staan. Ik wil benoemen en bestrijden wat extreem. De verkiezing van Trump is het moment om te zeggen: zij doen dat, maar wij dus niet. Mijn grootste doel is dat Nederland op 16 maart niet wakker wordt met zo'n uitslag."

Lees het heleartikel op: http://www.ad.nl/nieuws/pechtold-ik-laat-me-niet-intimideren~ad9f50cf/

Door de Redactie AD: Foto: Koen Verheijden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.