OM besloot 'vol overtuiging' tot vervolging Wilders

Gepubliceerd op 16 november 2016 om 13:49

In het proces tegen Geert Wilders strijden volgens officier van justitie Bos twee fundamentele waarden om voorrang: het discriminatieverbod en de vrijheid van meningsuiting.

Naamloos-4128.png

Bij het begin van zijn requisitoir zei de aanklager dat de vrijheid van meningsuiting begrensd wordt door het discriminatieverbod. Bos wees erop dat het OM strafrechtelijk verplicht is het discriminatieverbod te handhaven. "Vol overtuiging" heeft het OM besloten om tot vervolging van Wilders over te gaan, zei Bos.

Officier Bos zei dat de drijfveer van het OM in deze zaak het handhaven van de democratisch vastgestelde strafwet is. Overwegingen zoals dat dit proces te laat komt, of dat Wilders een martelaarschap kan claimen, tellen voor het OM niet mee, zei de officier. Hij herinnerde eraan dat Nederland de VN-Rassenwet heeft ondertekend, waarin discriminatie wordt verboden. Ook andere internationale verdragen verplichten Nederland in deze zaak op te treden, zegt het OM. 

Het OM zal naar verwachting morgen een strafeis formuleren.

Bos las ook verklaringen voor van mensen die de uitspraken van Wilders beangstigend vinden. Zulke verklaringen spreken voor zich, zei Bos.

Geert Wilders wordt twee zaken ten laste gelegd, groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Het gaat in het bijzonder om twee uitspraken van Wilders, gedaan in maart 2014. Op 12 maart zei hij "dat als het even kan, er in Den Haag minder Marokkanen moeten komen". 

Een week later vroeg hij in een Haags café of er meer of minder Marokkanen moeten komen. Toen het publiek scandeerde "minder, minder", zei Wilders: "dan gaan we dat regelen". Met die uitspraak is Wilders volgens het OM verder gegaan dan met zijn uitspraken over moslims en de islam. Nu zet hij een hele bevolkingsgroep weg, zei officier Bos. 

Deze laatste uitspraken, van 19 maart, waren volgens het OM geen spontane uitingen van het moment, maar vooraf doordacht en gepland. Uit getuigenverklaringen maakte het OM bovendien op dat Wilders zijn speech volgens de regels van de klassieke retorica heeft opgezet.

Tijdens het requisitoir zei Geert Wilders op Twitter dat officier Bos namens de regering, net zoals in Turkije gebeurt, hem de mond wil snoeren.

Door de Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.