Democratische revolutie à la Trump ook in Frankrijk?

Gepubliceerd op 16 november 2016 om 14:12

Ze is ervan overtuigd dat ze president van Frankrijk kan worden; Marine Le Pen, leider van de rechts populistische partij Front National, opent vandaag midden in Parijs een nieuw campagnekantoor.

mediabox-267.jpg

Vandaag krijgen de Franse kiezers er ook weer een keuze bij. Oud-minister Emmanuel Macron maakte vanochtend bekend dat hij namens zijn beweging En Marche! (Voorwaarts!) kandidaat voor het presidentschap is.

Het contrast tussen de twee gebeurtenissen vandaag is groot. Le Pen vestigt zich met haar hoofdkantoor in een chique wijk vlakbij het presidentiële paleis, het Elysée. Macron kiest juist een buitenwijk in het noorden van Parijs voor zijn aankondiging.

De overwinning van Donald Trump in de VS kan een enorme stimulans zijn voor het rechts-populisme in Frankrijk. Le Pen ziet in hem een geestverwant en beschouwt zijn presidentschap als een opsteker voor haar partij. Ze was een van de eersten die Trump "en het vrije Amerikaanse volk" feliciteerde met zijn overwinning. En ze zegt dat “na de Amerikaanse overwinning, de Franse politiek niet meer hetzelfde zal zijn”.

Op de persconferentie van Macron ging het vanochtend vooral over "hoop", "zelfvertrouwen" en een "democratische revolutie".

Geblokkeerde politiek 

Correspondent Frank Renout in Parijs vertelt dat Macron nog niet met concrete voorstellen kwam hoe hij de ‘geblokkeerde Franse politiek’ wil veranderen. “Macrons sociaal-liberale houding is in Frankrijk niet heel erg populair. Maar de politicus Macron is wel erg populair. Hij staat in de top drie van politici die de Fransen het liefst zien als president”, zegt Renout.

Op de rechterflank van de Franse politiek is de keuze voor een presidentskandidaat nog niet gemaakt. Er zijn zeven kandidaten die namens de partij Les Républicains meedoen. Morgen gaan zij voor de laatste keer met elkaar in debat. Zondag 20 november is de eerste ronde van hun voorverkiezingen. Een week later is de tweede ronde en is bekend wie gewonnen heeft. Oud-president Nicolas Sarkozy en oud-premier Alain Juppé staan in de peilingen bovenaan.

De Franse presidentsverkiezingen worden eveneens in twee rondes gehouden. Er kan worden gestemd op 23 april en 7 mei. Of de zittende president Hollande meedoet, is nog niet bekend. Hij heeft tot half december om zich kandidaat te stellen voor de Socialistische Partij.   

Door de Redactie NOS: Foto: Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.