'Luchtverkeer Schiphol in gevaar bij grote economische groei'

Gepubliceerd op 1 december 2015 om 15:33

Schiphol kan de groei niet aan, als de economie met 2 procent per jaar stijgt en bij een flinke bevolkingsaanwas. In dat geval zal de luchthaven over 35 jaar een kwart van de vraag niet meer aankunnen.

trein_utrecht_cs_0-7.jpgSchiphol zou in dat geval 170 miljoen passagiers per jaar te verwerken krijgen, de gunstigste voorspelling voor de luchthaven, berekenden het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving in het nieuwe 'WLO'-rapport. Daarin worden twee mogelijke toekomstbeelden voor Nederland geschetst.

In het iets pessimistischer scenario groeit de luchthaven verder naar 110 miljoen passagiers per jaar. Daarbij groeit de economie één procent per jaar en valt ook de bevolkingstoename wel mee. In dat geval is er voldoende capaciteit in Nederland om de hele vraag te aan te kunnen.

Overstapfunctie
Schiphol investeerde de afgelopen jaren flink om de concurrentie met andere Europese vliegvelden als Heathrow in Engeland en Charles de Gaulle in Parijs bij te houden. Ook luchthavens in Dubai en Istanboel azen op uitbreiding van hun marktaandeel. In totaal stapt 40 procent van alle reizigers die aankomen op Schiphol, over op een andere vlucht. 

Daarnaast is de luchtvracht nog gevoeliger voor de beperkingen dan transferpassagiers, omdat zij nog gemakkelijker van vliegveld kunnen switchen. De goederen kunnen bovendien ook relatief goedkoop over de weg vervoerd worden tussen luchthavens. Daarnaast zijn vrachtvliegtuigen niet de meest stille vliegtuigen.

Aldersakkoorden
Deze strenge beperkingen hebben te maken met de Aldersakkoorden, waarin onder andere de maximale geluidsoverlast is vastgelegd. Tot 2020 mag Schiphol niet meer dan 500.000 vluchten per jaar vervoeren, alhoewel het vliegveld in januari nog aangaf deze afspraken graag te willen wijzigen. Daarna kan de luchthaven verder groeien, omdat er ruimte is ontstaan door de ontwikkeling van stillere vliegtuigen.

Het gebruik van dit soort nieuwe vliegtuigen moet dan wel zijn toegenomen tot de helft, maar de planbureau's vermoeden dat dit geen probleem is, gezien de technologische ontwikkelingen. In 2013 verwekte de luchthaven 52 miljoen passagiers.

RTL Z/  © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.