'Van Gaal stopte met AFM vanwege beperkingen nevenactiviteiten'

Gepubliceerd op 19 januari 2016 om 17:59

Annemarie van Gaal stopte als lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) omdat haar nevenactiviteiten niet pasten in de beperkingen die de functie oplegt, zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

VanGaalstoptemetAFMvanwegebeperkingennevenactiviteiten-2.jpgVan Gaal was pas een half jaar lid van de raad. RTL Nieuws merkte haar vertrek op door een bericht in de Staatscourant

"De AFM beperkt nevenactiviteiten op gebieden waar zij juist graag wel actief in wil blijven. Uiteindelijk heeft ze besloten dat ze dat toch belangrijker vindt. Het is zoals het is", vertelt Dijsselbloem in het wekelijkse gesprek met hem op RTL Z. De minister noemt haar vertrek 'ontzettend jammer' en roemde haar 'frisse blik'. "Ik vond het leuk en interessant dat ze wilde meedraaien."

'Interessant dat ze mee wilde draaien'
Van Gaal is onder andere bekend als budgetcoach van het populaire tv-programma 'Een dubbeltje op zijn kant' en zet zich in om de financiële dienstverlening en de positie van consumenten te verbeteren. In de financiële wereld was ook kritiek op het feit dat ze regelmatig klussen doet voor banken (ING en Rabobank), instellingen waar de AFM toezicht op moet houden.

De waakhond verscherpte in april vorig jaar de regels voor nevenactiviteiten van eigen commissarissen. Een discussie over nevenbelangen en integriteitsvraagstukken liep zo hoog op, dat het leidde tot het vertrek van meerdere leden.

'Ze was op de hoogte van de regels'
Van Gaal was op de hoogte van die nieuwe regels, zegt Dijsselbloem. "Dat is het probleem ook niet. Er zijn hele heldere richtlijnen opgesteld na al het gedoe met de vorige raad van toezicht. Achteraf kun je je afvragen of Annemarie niet van tevoren had kunnen verzinnen dat deze beperkingen er zijn, maar dat weet ik niet."

Hij benadrukt dat Van Gaal erg enthousiast was over haar nieuwe functie. "Ze wilde dit werk heel graag dit werk doen en heeft het ook een half jaar met enthousiasme gedaan. Dat was hier ook wel bekend. Ik respecteer dat en vind haar echt fantastisch."

AFM reageert niet
De financiële waakhond heeft geen enkel bericht op haar website staan over het vertrek van het bekendste lid en gaf verder geen commentaar. Dijsselbloem vindt niet dat de toezichthouder fout heeft gehandeld.

"Ze hebben op de website de veranderde samenstelling van de raad van toezicht aangepast. De AFM heeft er geen persbericht aan gewijd, maar dat doen ze nooit als iemand vertrekt uit de raad. Volgens mij is afgesproken dat Annemarie van Gaal, omdat het haar beslissing was, daar zelf toelichting op zou geven. Dat heeft ze ook gedaan", concludeert hij.

Bron • RTL Z/ Saskia v Huijgevoort/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Smithd775
8 jaar geleden

I will immediately clutch your rss feed as I can not to find your email subscription link or enewsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I may just subscribe. Thanks. abcebggbcfddbabg

Pharme795
8 jaar geleden

Very nice site!

Pharmf859
8 jaar geleden

Very nice site! cheap goods http://yieapxo2.com/qrosyyq/4.html

Pharme100
8 jaar geleden

Very nice site!

Pharme458
8 jaar geleden

Very nice site!

Pharme134
8 jaar geleden

Very nice site!

Pharme166
8 jaar geleden

Very nice site!

Pharme853
8 jaar geleden

Very nice site!

Pharmb790
8 jaar geleden

Very nice site!