Winst Rabobank groeit met 20 procent

Gepubliceerd op 18 februari 2016 om 17:03

Rabobank heeft de winst het afgelopen jaar flink zien groeien. Het herstel van de Nederlandse economie droeg bij aan de scherpe daling van de kosten, zo maakt de bank donderdag bekend.

media_xll_3608745.jpg

Rabobank zag het jaarresultaat met 20 procent groeien tot ruim 2,2 miljard euro. De totale kosten voor kredietverliezen daalden tot iets boven de 1 miljard euro. Per saldo kromp de kredietportefeuille met 3,5 miljard euro tot 426,2 miljard euro. ,,Het economisch herstel in Nederland leidt nog niet tot een hogere kredietvraag bij ondernemers,'' merkt de bank op.

Rabobank zag zijn marktaandeel in de handel, industrie en dienstverlening in ons land toenemen tot 42 procent. Veel mensen lossen extra af op hun hypotheek. In totaal 3,4 miljard euro vorig jaar bij de Rabobank. Het leidt er wel toe dat de particuliere spaargelden bij de bank met 1 procent daalden tot ruim 140 miljard euro.

9000 ontslagen
Door een al aangekondigde reorganisatie verliezen 9000 medewerkers van Rabobank hun baan. Directeur Wiebe Draijer zegt daar donderdag in deze krant het volgende over. ,,De mensen begrijpen de boodschap die ik breng. De onzekere economie en de lage renteniveaus dwingen ons efficiënt te zijn, te concurreren. Deel van de verbeteringsslag die we moeten maken, is onze kosten in lijn te brengen met de concurrentie. Die ontslagen zijn onvermijdelijk.''

Draijer, nu ruim een jaar in functie, betoogt dat er sprake is van een cultuuromslag bij de bank. ,,Wij streven niet naar een maximale winst. We nemen genoegen met een kleine marge op onze producten. Dat is in het voordeel van onze leden. En we zijn er steeds voor de klant.''

In een prognose op het huidige jaar geeft de Rabobank aan te verwachten dat het economische herstel zal aanhouden. Maar niet alle klanten profiteren daarvan, waarschuwt de bank, daarbij onder meer wijzend op de voor Nederlandse begrippen nog steeds hoge werkloosheid. Ook is de groep met woningen die ,,onder water'' staan nog relatief hoog.

Bron: http://www.ad.nl/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.