Flexwet levert eerder ontslag op dan vast werk

Gepubliceerd op 3 maart 2016 om 15:25

De flexwet heeft 8 maanden na de invoering zijn langste tijd alweer gehad. Bijna geen werknemer krijgt nog een vast contract. Volgens deskundigen werkt de wet averechts en werkgevers verzetten zich er fel tegen. De druk op Asscher neemt toe om 'zijn meesterwerk' alweer op de schop te nemen.

media_xll_3639276-1.jpgPersoneelsfunctionaris Martine Mul van Tuincentrum Osdorp wil graag 'goed zijn voor haar mensen', maar vaste contracten geeft ze nauwelijks meer. ,,Je denkt wel drie keer na voordat je iemand in vaste dienst neemt. Als diegene ziek wordt, moet je 2 jaar doorbetalen, plus de kosten voor vervanging en daarna ook nog een transitievergoeding meegeven. Dat voelt heel oneerlijk.''

De Wet Werk en Zekerheid is nog geen jaar op stoom, maar de kritiek is niet van de lucht. Hoogleraren, juristen en werkgevers schetsten woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer een somber beeld. De beoogde zekerheid is ver te zoeken. Werknemers staan juist sneller op straat in plaats van dat ze na 2 jaar een vast contract krijgen. Ondernemers durven vaste dienstverbanden niet aan, omdat ze vaste werknemers in sommige gevallen moeilijker kunnen ontslaan. Bovendien moeten ze werknemers bij ontslag een transitievergoeding betalen.

Afspraken
Opmerkelijk is dat ook de werkgeversorganisaties nu hoog van de toren blazen. Michaël van Straalen van MKB Nederland keerde zich deze week tegen de wet, terwijl zijn voorganger nog voor de afspraken had getekend.

Eerder trok voorman Hans de Boer van VNO-NCW al zijn handen ervan af. Minister Asscher (Sociale Zaken) bestrijdt dat zijn wet zo slecht uitpakt. Hij klampt zich vast aan recente cijfers van het CBS waarin het laatste kwartaal van 2015 een lichte stijging van het aantal vaste contracten laat zien ten opzichte van het kwartaal ervoor.

 
"Deze wet moet zekerheid en perspectief geven. Wij pakken dat aanRoos Vermeij (PvdA)"


Verbouwen
Toch neemt de druk op hem toe om de wet te verbouwen. De criticasters vinden een luisterend oor in de Tweede Kamer, ook bij coalitiepartijen VVD en PvdA. ,,Deze wet moet zekerheid en perspectief geven. Wij zijn bereid knelpunten aan te pakken om dat doel te halen,'' zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. Ze wil onder meer een oplossing voor sectoren met seizoenswerk, zoals de horeca en recreatie. Daar klagen ondernemers dat ze seizoenskrachten niet meer dan twee perioden aaneengesloten kunnen laten werken.

Coalitiegenoot VVD wil het ontslagrecht aanpassen, net als oppositiepartijen CDA en D66. ,,Kantonrechters willen meer maatwerk kunnen leveren dan nu mogelijk is, daar moet de minister naar kijken,'' stelt VVD'er Bas van 't Wout. Nu zijn de gronden om iemand te ontslaan strikt opgenomen in de wet, met als gevolg dat contracten via de rechter minder snel worden ontbonden dan voorheen. Hoe sneller de wet wordt verbouwd, hoe beter, vindt ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Bron: http://www.ad.nl/ Deborah Jongejan Foto: ANP/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.