Miljoenen kilo's appels en peren vergist tot biogas

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 14:59

De mooie appel- en perenoogst heeft voor telers een zuur randje. De Russische boycot zorgt voor een fruitberg. Miljoenen kilo's worden uit de markt gehaald om te voorkomen dat de prijs nog verder daalt.

Naamloos-3705-289-57.png

Bij de supermarkten liggen appels en peren voor dumpprijzen in de schappen. 49 cent per kilo is geen uitzondering. Jumbo heeft alle appels en peren van Nederlandse bodem zelfs tot december voor een kiloprijs van 99 cent in de aanbieding gedaan. De consument plukt het zoet van de Russische boycot, verzuchten de fruittelers, maar zelf plukken ze er nog altijd de zure vruchten van.

Eigenlijk zou dit voor telers een feestmaand moeten zijn, zegt secretaris Herman Bus van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). ,,De laatste appels zijn bijna geoogst, het was een prachtige pluk. De nazomerzon en de koude nachten hebben de appels veel kleur gegeven. Maar de prijzen zijn zo laag dat ze de kosten van telers niet dekken.''

Europese opkoopregeling

De prijzen zijn zelfs zo slecht dat de overheid ingrijpt. Via een Europese opkoopregeling worden miljoenen kilo's appels en peren uit de markt gehaald om te voorkomen dat de prijzen nog verder inzakken. In België werden afgelopen week zelfs vrachtwagenladingen appels en peren, vers van de boom, gestort op akkers.

Foto's van perfect fruit dat klaarligt om te worden omgeploegd zorgden bij de zuiderburen voor beroering. ,,Deze hallucinante voedselverspilling wordt u gratis aangeboden door Europa'', schreef een boze fruitteler die de foto's postte op zijn facebookpagina. Dat leverde verontwaardigde reacties op. Kon dat mooie, gezonde fruit niet beter naar scholen of arme mensen gaan?

In Nederland wordt geen fruit gedumpt op akkers, stellen de NFO en veiling Fruitmasters. ,,Een deel wordt vergist tot biogas. Maar het overgrote deel gaat naar de voedselbanken'', zegt Bus. Dit jaar is in Nederland tot nu toe ruim vier miljoen kilo appels en peren van de markt gehaald. Het gaat volgens de NFO om de oogsten van 170 telers.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/economie/miljoenen-kilo-s-appels-en-peren-vergist-tot-biogas~ad223d16/

Door de Redactie AD: Foto: Mel Boas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.