'Nederland laat miljarden uit Europa liggen'

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 om 16:04

Nederland laat miljarden euro's steungeld aan zijn neus voorbijgaan, omdat het nauwelijks een beroep doet op het Europese Juncker-investeringsfonds. Dat zegt werkgeversorganisatie VNO/NCW. De werkgevers sporen het kabinet aan tot actie.

downloads1-66.jpgHet Junckerfonds - vernoemd naar commissievoorzitter Jean Claude Juncker, is opgezet om met behulp van harde Europese garanties privékapitaal voor risicovolle investeringen los te peuteren. De EU heeft daarvoor het lieve sommetje van 315 miljard ter beschikking gesteld met als doel de werkgelegenheid in de lidstaten te stimuleren.

Nederland zou volop van het Junckerfonds kunnen profiteren, zowel voor nieuwe infrastructuur als voor de overschakeling op een meer duurzame energiehuishouding, digitalisering of hergebruik van grondstoffen, aldus VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer, maar het doet dat nauwelijks.

Schamele
Van de 10,2 miljard die het fonds tot vorige maand had weggezet, kwam maar een schamele 161,5 miljoen in Nederland terecht. Daarmee komt Nederland van de 27 landen die via het Junckerfonds hun economie hebben opgepept, op een weinig eervolle 12de plaats, weet De Boer op basis van een recent overzicht van de Europese Investerings Bank.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang vindt de werkgeversklacht 'heel herkenbaar'. ,,Ons investeringsbeleid gaat gebukt onder een overmaat aan instituties, en dat kost ons massa's geld. Duitsland bijvoorbeeld werkt maar met één instantie, de Kreditanstalt für Wiederaufbau. Hoogtijd dus voor een grote schoonmaak bij ons."

Tang sluit daarmee aan bij de Nederlandse werkgevers, die één nationale investeringsbank willen zoals Nederland die van 1945 tot 1986 had. Het VNO wordt overigens op zijn wenken bediend, want de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Kamp (Economische Zaken) willen zelf ook krachtenbundeling.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/economie/nederland-laat-miljarden-uit-europa-liggen~a1678098

Door de Redactie AD: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.