Wereldwijd roepen de vrijehandelsverdragen CETA en TTIP veel weerstand op. De handelsverdragen zouden vrije handel bevorderen, maar hebben grote gevolgen voor onder meer milieu en voedselveiligheid. Een toegevoegde verklaring zou volgens minister Ploumen soelaas bieden, maar de gevolgen blijven hetzelfde. Het AD legt in vijf vragen uit wat de vrijhandelsverdragen betekenen.
Wat betekenen TIPP en CETA?
TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) is een verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa en CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) een verdrag met Canada. Beide verdragen zouden vrije handel moeten bevorderen, zodat een open economie op wereldniveau ontstaat.
Wat zijn de gevolgen?
Op termijn wordt aan alle importheffing een einde gemaakt, waardoor de handel tussen Nederland en Canada of de VS kan toenemen. Op zich positief, maar de regels van de Europese Unie kunnen veranderen.
Maatschappelijke organisaties, zoals vakbond FNV, voedselwaakhond Foodwatch en Consumentenbond maken zich zorgen om onder meer milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn en het arbeidsrecht. In Canada zijn bijvoorbeeld de normen voor dierenwelzijn lager dan in de EU. Ook hanteert Canada minder strenge regels voor het gebruik van pesticiden, groeihormonen en staat Canada genetische gemodificeerd voedsel toe.
De EU behoudt volgens de overheid wel het recht om zelf regels te bepalen met het 'right to regulate'. Producten die niet voldoen aan de eisen van de EU en Nederland kunnen dus niet zomaar in de schappen belanden. Het uitgangspunt van CETA is daarentegen wel dat de behandeling van alle producten gelijk moet zijn. Nieuwe regels gelden bijvoorbeeld niet alleen voor Canadese producten maar ook voor Nederlandse.
GroenLinks voorziet daarnaast dat buitenlandse investeerders 'claims' kunnen indienen als zij vinden dat regels of besluiten door overheden hen onterecht benadelen. De claims zouden namelijk behandeld worden in aparte rechtbanken, terwijl het rechtssysteem in de EU volstaat. Ondanks aanpassingen in het CETA-verdrag blijft de bezwaren overeind. Ruim honderd hoogleraren en juridische specialisten uit heel Europa waarschuwden gisteren in een open brief.
CETA heeft tevens invloed op het intellectueel eigendom oftewel de rechten op creaties, zoals uitvindingen, merken, maar ook vormgeving en muziek.
Voorstanders menen dat het niet goedkeuren van CETA, de geloofwaardigheid van de EU aantast.
Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/buitenland/wat-we-moeten-weten-over-de-ceta-en-ttip-verdragen~ac0e14c6/
Door de Redactie AD: Foto: EPA
Reactie plaatsen
Reacties