SER wil baanverlies door robotisering in kaart brengen

Gepubliceerd op 21 oktober 2016 om 07:42

De Sociaal Economische Raad wil dat het Kabinet exact in kaart brengt hoeveel werknemers per sector hun baan gaan verliezen door robotisering van de arbeidsmarkt. Dat zegt de SER in een omvangrijk advies dat vrijdag verschijnt.

Naamloos-3806.png

Volgens het adviesorgaan weten we nog véél weinig over robotisering en digitalisering van de arbeidsmarkt en hoeveel banen die komende decennia gaan kosten. Hoewel economen - zoals Frey en Osborne in hun geruchtmakende doemscenario uit 2013 - voorspellen dat machines en computers tot de helft van het werk overnemen, zijn andere experts minder somber. Tot nu heeft technologische vooruitgang altijd voor méér banen gezorgd, ondanks veel gesomber daarover.

,,Het probleem is dat we nog niet weten óf en zo ja, hoeveel banen er verdwijnen door robotisering", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer in een exclusieve toelichting tegen het AD. ,,Als SER willen we dat nu systematisch per sector van de arbeidsmarkt in kaart laten brengen."

Ziek
De Sociaal Economische Raad werd vorig jaar door het Kabinet om raad gevraagd over de gevaren van robotisering. Die zijn niet te onderschatten, waarschuwde vicepremier Lodewijk Asscher eind 2014 in een veel besproken speech. ,,Robots zijn goedkoop, snel, werken 24 uur per etmaal, zijn nooit ziek, vragen geen loonsverhoging en staken niet," merkte hij op.

Lees het hele artikel ophttp://www.ad.nl/economie/ser-wil-baanverlies-door-robotisering-in-kaart-brengen~a7be15d3/

Door de Redactie AD: Foto: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.