Google eert Nederlandse microscoopman Van Leeuwenhoek

Gepubliceerd op 25 oktober 2016 om 13:56

Google heeft de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek maandag geëerd met een doodle. De animatie laat zien hoe hij door een microscoop kijkt en bijzondere ontdekkingen doet.

download-8low1-3.png

De doodle was maandag niet alleen in Nederland te zien, maar ook in landen als Rusland, Canada, Australië, Japan, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Van Leeuwenhoek werd op 24 oktober 1632, maandag 384 jaar geleden, geboren in Delft.

Hij werkte aanvankelijk als lakenhandelaar, maar was al van jongs af aan geïnteresseerd in de wetenschap. Bij zijn werk gebruikte hij microscopen om de stoffen te controleren. Hij leerde zichzelf om lenzen te maken - Google noemt hem de 'ultieme doe-het-zelver' - en verbeterde zo zijn microscopen. Die konden meer dan tweehonderd keer vergroten, veel beter dan tot die tijd mogelijk was.

Van Leeuwenhoek gebruikte zijn microscopen ook om de natuurlijke wereld te onderzoeken. Zo keek hij als eerste naar sperma, bacteriën, spiervezels en rode bloedlichaampjes. Het opende een nieuwe wereld in de biologie en maakte hem wereldberoemd. Van Leeuwenhoek stierf in 1723 op 91-jarige leeftijd in Delft.

Door de Redactie AD: Foto: Google

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.