Plan CO2-neutraal gemeentehuis Medemblik

Gepubliceerd op 15 mei 2016 om 12:44

WOGNUM - Een CO2-neutraal gemeentehuis, dat is wat de gemeenteraad van Medemblik graag wil. Aan die ambitie hangt een stevig prijskaartje, maar Medemblik wil hier nu toch mee aan de slag.

Naamloos-404.pngDaarvoor ontbreekt de ruimte op het terrein langs de A7. Voor 400 panelen is wel plek.

Om de gebouwen CO2-neutraal te verwarmen en te koelen moet er een warmte-koude opslag (wko) installatie komen. Warmte wordt in de zomer opgeslagen in de bodem en in de winter gebruikt. Kou uit de bodem wordt in in de zomer gebruikt om de panden te koelen.

Die zonnepanelen en wko-installatie komen er niet meteen. Als eerste stap moeten de klimaatinstallatie van de kantoortorens worden vervangen. Dat vergt een investering van 630.000 euro. Een nieuwe klimaatinstallatie is geschikt voor het flexibele gebruik van de kantoren en zorgt direct al voor een verlaging van het energieverbruik.

Met de eerste investering van 630.000 euro is Medemblik er nog lang niet. ,,Er staan natuurlijk forse besparingen tegenover, maar het totale plan kost meer dan een miljoen’’, zegt wethouder Hans Tigges. ,,Daarom is ons voorstel om het in fasen te doen.’’

Door Connie Vertegaal Foto: NHD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.