Parachutisten oefenen voor herdenking Market Garden

Gepubliceerd op 14 september 2016 om 11:37

Honderden militairen uit verschillende landen bereiden zich voor op de herdenking van de operatie Market Garden, aanstaande zaterdag.

 

Naamloos-3205.png

De komende dagen maken de parachutisten onder hen oefensprongen in Ermelo en Ede, meldt Omroep Gelderland. De deelnemers komen uit landen als Polen, Canada en Duitsland.

Zaterdag is het precies 72 jaar geleden dat operatie Market Garden begon, de geallieerde militaire operatie die tot een snelle opmars naar Berlijn had moeten leiden. 

Luchtlandingen

De operatie bestond ten noorden van de Rijn uit de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. De parachutisten moesten de bruggen over de Rijn bij Arnhem veroveren.

Tegelijkertijd zouden andere troepen vanuit België langs Eindhoven naar het noorden oprukken, om de vele bruggen tussen Eindhoven en Arnhem in handen te krijgen. 

De operatie mislukte, omdat de Duitse tegenstand onverwacht groot was en de Duitsers de brug over de Rijn bij het centrum van Arnhem wisten te heroveren. Het overgrote deel van de vooral Britse troepen aan de noordkant van de Rijn werd gevangengenomen of gedood. 

Door de Redactie NOS: Foto: OMROEP GELDERLAND

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.