Vrienden van Weymans: Nu lijkt het of dood Pierre zijn eigen schuld was

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 om 15:10

De vriendengroep van de eind 2014 in het Alphense uitgaansgebied doorgestoken Pierre Weymans vindt het 'schandalig' dat na de rechtbank ook het Haagse gerechtshof dader Yassine B. vrijsprak.

download-8low1-153.png

Voorzitter van het gerechtshof Van Delden noemde het aannemelijk dat Yassine B. (24) uit paniek viermaal in het been van Weymans (27) stak. Die laatste liep een slagaderlijke bloeding op en overleed bijna twee weken later.

Weymans zou Yassine B. in een nekklem hebben gehouden, terwijl een vriend van hem B. tegen zijn hoofd en rug schopte. ,,Pierre schoot een vriend te hulp die in elkaar werd geslagen en al met een mes was bedreigd. Hij heeft alleen geprobeerd die Yassine te controleren. Met deze uitspraak heeft het gerechtshof van Pierre niet alleen een slachtoffer, maar ook een dader gemaakt. Ze zeggen in feite dat hij schuldig is aan zijn eigen dood'', zegt Jeffrey Massing.

Zorgen
Massing behoort tot de vriendengroep van Weymans, maar was geen getuige van de dodelijke steekpartij. ,,Het kan dus zomaar gebeuren dat je tijdens het uitgaan wordt doodgestoken en dat de dader vrijuit gaat. Het is kennelijk ook normaal dat iemand met een mes op straat loopt en dat gebruikt. Wij zijn bang dat deze dader meer slachtoffers gaat maken, want hij heeft al een strafblad'', vervolgt Massing.

De vriendengroep maakt zich zorgen over de moeder en de zus van Weymans. Die laatste woonde de uitspraak donderdagochtend bij en was na afloop in tranen. Ze wilde niet reageren, net als advocate van de familie Eva Huls.

Kapot
Massing: ,,De familie van Pierre is door eerst de vrijspraak bij de rechtbank en nu dezelfde uitkomst bij het gerechtshof kapot gemaakt. Ik weet niet of zij het trekken als de zaak ook nog voor de Hoge Raad komt.''

Het Openbaar Ministerie kon nog niet zeggen of het in cassatie gaat na de uitspraak van het gerechtshof.

Voorzitter van het gerechtshof Van Delden maakte donderdag bij de uitspraak duidelijk de emoties van de familie Weymans te begrijpen, maar het gerechtshof kwam tot dezelfde uitspraak als de Haagse rechtbank vorig jaar. Het OM had destijds 10 jaar geëist tegen B. en bracht die eis in hoger beroep terug naar vijf jaar.

Stille tocht
De dood van Weymans schokte eind 2014 veel Alphenaren, omdat hij werd gezien als slachtoffer van zinloos geweld. In Alphen werd een stille tocht gehouden. De precieze aanleiding voor de ruzie is nooit helemaal duidelijk geworden. Volgens het OM heeft Yassine B. die uitgelokt.

Massing: ,,De rechters hebben alleen maar gekeken naar het einde van de vechtpartij, waarbij de dader in paniek zou zijn geraakt. Hij heeft een mooi verhaal opgehangen en gaat verder met zijn leven, terwijl Pierre het niet meer kan navertellen.''

Door de Redactie AD: Foto: Archieffoto Martin Sharrott

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.