EK-programma 14 juni: Ronaldo jaagt tegen IJsland op primeur

Gepubliceerd op 14 juni 2016 om 11:38

Voor het eerst staan er dinsdag twee wedstrijden op het programma op het EK in Frankrijk. In groep F wordt de eerste speelronde afgewerkt.

downloads2-8.jpg18.00 uur, Nouveau Stade in Bordeaux: Oostenrijk-Hongarije

De eerste wedstrijd in groep F gaat tussen twee buurlanden die we niet vaak op een EK hebben gezien. De Hongaren zijn voor het eerst sinds 1972 aanwezig bij de Europese titelstrijd. Oostenrijk deed alleen in 2008 mee, toen het land samen met Zwitserland organisator was.

Weetje over de wedstrijd
Het wordt al de 137e ontmoeting tussen Oostenrijk en Hongarije. Daarmee stond deze wedstrijd het één na vaakst op de interlandkalender. Alleen Uruguay-Argentinië (181 keer) werd vaker gespeeld.

Spelers om in de gaten te houden
Aan Oostenrijkse kant kennen we Stoke City-speler Marko Arnautovic (27) nog van zijn tijd bij FC Twente. De aanvaller was in Enschede een groot talent, al raakte hij door randzaken geregeld in opspraak. Dat was de afgelopen jaren bij Werder Bremen, Stoke City en in het Oostenrijks elftal niet anders, maar over zijn kwaliteiten als voetballer is minder discussie.

De oudste speler van dit toernooi is de 40-jargie Hongaarse doelman Gabor Kiraly, die achttien jaar na zijn debuut in het nationale elftal zowaar gaat debuteren op een groot toernooi. Hij keepte in de Bundesliga en de Premier League, maar is minstens zo bekend om de lange joggingbroek waarin hij steevast zijn wedstrijden afwerkt.

21.00 uur, Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Étienne: Portugal-IJsland
De vijfde en laatste debutant die dit EK in actie komt is in groep F IJsland, dat in de kwalificatie Oranje achter zich liet. Portugal is daarentegen een zeer ervaren EK-land. De laatste keer dat de Portugezen ontbraken op een EK was in 1992.

Weetje over de wedstrijd
Cristiano Ronaldo jaagt tegen IJsland op een primeur. De Portugees kan de eerste speler worden die op vier verschillende EK's gescoord heeft. Uiteraard kunnen de IJslandse spelers zich ook de geschiedenisboeken in schieten als de eerste maker van een doelpunt voor hun land op een groot toernooi.

Spelers om in de gaten te houden
Ronaldo is de grote ster van Portugal, maar met Renato Sanches staat zijn natuurlijke opvolger al klaar. De pas 18-jarige aanvaller wordt in Frankrijk de jongste Portugees ooit op een EK of WK. Bij Bayern München zijn ze al overtuigd van zijn kwaliteiten, want de Duitse club nam hem onlangs voor 35 miljoen euro over van Benfica.

Eidur Gudjohnsen mag zich op zijn 37e ook nog eens opmaken voor een EK. De aanvaller/middenvelder was jarenlang de enige IJslandse speler in de Europese top. Meer dan twintig jaar geleden was hij in de Eredivisie te bewonderen bij PSV, waarna hij met Chelsea tweemaal de Premier League-titel pakte (2005 en 2006) en met FC Barcelona in 2009 de Champions League won. Het meest bijzondere Gudjohnsen-feitje is dat hij 24 april 1996 zijn debuut maakte voor IJsland door als invaller in het veld te komen voor zijn eigen vader Arnor Gudjohnsen. Dat was en is nog steeds een unicum in de historie van het voetbal.

Programma woensdag 15 juni
15.00 uur, Lille: Rusland-Slowakije (groep B)
18.00 uur, Parijs: Roemenië-Zwitserland (groep A)
21.00 uur, Marseille: Frankrijk-Albanië (groep A)

Door: NU.nl/EK 2016

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.