Froome jaagt op derde Tourzege, Nederlanders op dagsucces

Gepubliceerd op 1 juli 2016 om 13:53

Terwijl het EK voetbal en Wimbledon nog in volle gang zijn, staat met de Tour de France het volgende grote sportevenement alweer op stapel.

Klik op de afbeelding voor het volledige routeschema

Na het volksfeest van vorig jaar in Utrecht, gaat het drieweekse wielerspektakel dit jaar weer gewoon van start in Frankrijk. Wij moeten het helaas doen zonder Robert Gesink, die er na zijn val in de Ronde van Zwitserland niet bij is. Wat mogen we verwachten van deze 103de editie van de Tour, die in totaal 3535 kilometer lang is en zaterdag van start gaat.

Wordt het een zware Tour?

Negen bergetappes telt de Tour van dit jaar, plus een heuse klimtijdrit. Vijf keer is er een aankomst bergop. De meest in het oog springende klim is die van de legendarische Mont Ventoux. De Reus van de Provence, bekend om het onherbergzame maanlandschap, is de finishplaats van de twaalfde etappe. Om de kans op een Franse winnaar te vergroten, staat deze rit gepland op de nationale feestdag Quatorze Juillet (14 juli).

De Tour van dit jaar begint niet met een proloog, maar met een vlakke etappe bij het rotseiland Mont Saint-Michel. De eerste gele trui zal dus voor een sprinter zijn. Al op de tweede dag is er een heuveletappe, maar het echte werk begint in het tweede weekend in de Pyreneeën, met bekende beklimmingen als de Col d'Aspin, de Peyresourde en de Tourmalet.

In de tweede week volgt er daags na de etappe naar de Mont Ventoux een lange tijdrit over glooiend parcours, waar Tom Dumoulin voor de ritzege zal gaan. Vervolgens is het tijd voor een loodzware slotweek in de Alpen. Geen Alpe d'Huez dit jaar, maar met twee aankomsten bergop is spektakel gegarandeerd. Op 24 juli worden traditioneel in Parijs de prijzen verdeeld.

Wie zijn de favorieten voor de eindzege?

Chris Froome won de Tour in 2013 en 2015 en is als titelverdediger ook dit jaar de te kloppen man. De renner van Sky moet wel opboksen tegen het vijandige Franse publiek, dat in hem een nieuwe Lance Armstrong ziet. Vorig kreeg de Brit niet alleen de verwensing 'dopage', maar ook speeksel en zelfs urine naar zijn hoofd geslingerd. Froome lachte als winnaar uiteindelijk het laatst, maar is hij ook dit jaar weer tegen die druk bestand?

Alberto Contador en Nairo Quintana zijn zijn belangrijkste rivalen. Contador stond vorig jaar na zijn winst in de Giro niet okselfris aan de start, maar heeft nu alles op de Tour gezet. De Spanjaard was al eindwinnaar in 2007, 2009 en aanvankelijk ook in 2010. Die laatste overwinning moest hij inleveren nadat 0,0000000005 gram clenbuterol in zijn urine werd aangetroffen.

De Colombiaan Quintana won de Tour nog nooit, maar was er met zijn tweede plaatsen in 2013 en 2015 (beide keren achter Froome) al heel dichtbij. De Movistar-renner hield zich de afgelopen maanden vooral schuil in zijn vaderland voor pittige trainingen op hoogte, maar kende wel een goede genarele met winst in de Route du Sud.

Vincenzo Nibali zou normaal gesproken ook een van de favorieten zijn, maar na zijn Giro-zege gaat de Tourwinnaar van 2014 de komende drie weken fungeren als meesterknecht van Fabio Aru. Deze jonge Italiaan maakt zijn debuut in La Grande Boucle, maar liet vorig jaar in de Vuelta al zijn klasse zien. Daar reed hij op de voorlaatste dag Tom Dumoulin in de vernieling en uit de rode leiderstrui.

Door Redactie AD / Foto: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.