Tom Dumoulin groots in magische Tour-rit

Gepubliceerd op 11 juli 2016 om 09:37

Nederlander niet te stuiten in loodzware Pyreneeënetappe met aankomst bergop.

In een spookachtig decor van zware regen- en hagelbuien heeft Tom Dumoulin gistermiddag op een geweldige manier de bergrit naar Andorra in de Ronde van Frankrijk gewonnen.

De 25-jarige Maastrichtenaar sprong aan de voet van de slotklim in de Pyreneeënetappe weg uit de kopgroep en kwam solo over de streep op Andorre Arcalis. Gedurende de klim hield hij een voorsprong van een seconde of veertig vast op zijn achtervolgers Rui Costa en Rafal Majka. „Ik had goede benen, dat voelde ik al de hele dag”, aldus Dumoulin na afloop.

ONGELOOFLIJK

Het was de eerste Nederlandse etappewinst sinds Lars Boom twee jaar geleden. Voor de laatste winst van een landgenoot in een bergetappe moesten we tot gisteren zelfs veertien jaar terug gaan, toen Michael Boogerd won op La Plagne. „Ongelooflijk, echt ongelooflijk”, aldus Dumoulin. „Het liep echt voor geen meter de eerste week van de Tour, maar de laatste dagen ging het steeds beter. Ik heb het gewoon geflikt, in misschien wel de zwaarste etappe van de Tour ook nog.”

HARD FIETSEN

Dumoulin demarreerde op twaalf kilometer van de meet uit de kopgroep met een indrukwekkende versnelling. Met 40 seconden voorsprong begon hij aan de afsluitende, slopende klim van buitencategoriecol Andorre Arcalis (10,1 kilometer à 7,2 procent). Costa en Majka, die de achtervolging inzetten, konden trappen wat ze wilden, dichterbij kwamen ze niet. Dumoulin: „Ik weet uit het tijdrijden natuurlijk waar mijn grens ligt. En dan kan ik heel lang, heel hard fietsen. Dus dat heb ik toen maar gedaan.”

KLASSEMENT

Het uitgedunde groepje favorieten kwam op meer dan zes minuten binnen, met vlak daarachter Bauke Mollema, de tweede Nederlander van de dag. Dumoulin voegt zich bij een groepje renners dat er in slaagde in drie achtereenvolgende grote ronden een etappe te winnen. Vorig jaar september won hij twee etappes in de Vuelta en in mei zegevierde hij in de proloog van de Giro. In algemeen klassement van de Tour staat hij, vanwege zijn tijdverlies in de eerste week van de Tour, op meer dan veertig minuten van geletruidrager Chris Froome.

Tijdens de rustdag vandaag kan Dumoulin uitgebreid van zijn mooiste overwinning van zijn carrière tot nu toe genieten.

Door Redactie Metro: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.