IOC: Nog geen besluit over schorsen Rusland

Gepubliceerd op 20 juli 2016 om 08:07

Het Internationaal Olympisch Comité heeft dinsdag nog geen besluit genomen over een collectieve schorsing van Russische atleten voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

6724f577d2b6f4eab0fef7f5c2c6c461-1468943727.jpg

Het wil daarvoor eerst de juridische mogelijkheden onderzoeken.

Het IOC wacht ook met een besluit totdat duidelijk is wat het internationaal sporttribunaal CAS beslist over de 68 atleten die beroep hebben aangetekend tegen hun schorsing voor Rio. Het CAS doet donderdag uitspraak.

Spoedberaad

Het IOC belegde een telefonisch spoedberaad met het dagelijks bestuur, een dag nadat het mondiale antidopingbureau WADA een schokkend rapport openbaarde. Daarin kwam naar voren dat de Russische staat een systeem van dopingfraude aanstuurde en controleerde met hulp van de geheime dienst, het nationale antidopingbureau en het centrale dopinglaboratorium in Moskou. Russische sporters konden ongehinderd verboden middelen gebruiken, omdat de staat ervoor zorgde dat positieve dopingtesten verdwenen.

Voorzitter Thomas Bach herhaalde dinsdag zijn reactie. „De bevindingen laten een schokkende en ongekende aanval zien op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen. Het IOC zal niet aarzelen de zwaarst denkbare straffen op te leggen aan betrokken personen en organisaties.''

Vervolging

Het IOC leek daarmee aan te sturen op een directe schorsing van sportgrootmacht Rusland voor Rio, maar wacht vooralsnog met dat rigoureuze besluit. Wel wordt alvast een speciale tuchtcommissie ingesteld, die de Russische overheidsmedewerkers zal vervolgen die in het dopingrapport van WADA zijn genoemd.

Onderzoek

De kous is daarmee overigens nog niet af voor Rusland. Het IOC gaat namelijk alle Russische atleten die hebben meegedaan aan de Winterspelen in Sotsji opnieuw onderzoeken op dopinggebruik.

Alle bloed- en urinestalen die zijn afgenomen tijdens het toernooi worden wederom onder de loep genomen, ook met forensische experts. Een speciaal daarvoor opgezette disciplinaire commissie onder leiding van de Zwitserse oud-toproeier Denis Oswald gaat het onderzoek naar alle Russische atleten, hun coaches, begeleiders en officials die actief waren bij Sotsji 2014 leiden.

Daarnaast wil het IOC alle namen weten van Russische sporters die in het dopingssysteem van de staat meedraaiden. Het antidopingbureau WADA moet om die reden de Canadese jurist Richard McLaren verder onderzoek laten doen.

McLaren gaf in zijn rapport aan dat hij geen toegang had gekregen tot alle documenten van het Russische dopingsysteem en dat het aantal van 643 waarschijnlijk het „topje van de ijsberg'' is.

Medailles

Rusland eindigde in Sotsji bovenaan het medailleklassement met in totaal 33 plakken (dertien goud, elf zilver, negen brons). De kans is groot dat heel wat van die medailles zijn gewonnen door dopingzondaars.

Door Redactie Metro: Foto: Metro/ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.