'Mooi als Luiten naar Amerikaanse tour gaat'

Gepubliceerd op 12 september 2016 om 10:29

Direct na zijn zege op de KLM Open zei Joost Luiten dat hij de perfectie benaderd had.

Naamloos-3135.pngNOS-golfcommentator Ragnar Niemeijer meent dat Luiten nu grotere dromen mag koesteren. 

"De echt grote spelers staan op de Amerikaanse tour. Daar speelde Luiten vorig jaar ook, maar het liep daar niet. Toch zou het mooi zijn als hij het op dat podium nog eens kan laten zien, want het zit er ergens wel in bij Luiten."

De zege van afgelopen weekend is volgens Niemeijer niet te vergelijken met de overwinning van 2013. "Er werd toen op een andere baan gespeeld met andere omstandigheden. Ook stond er toen heel veel druk op hem; hij moest zijn eigen toernooi winnen. Sindsdien speelt hij met minder druk. Luiten zit in een andere fase van zijn carrière. Je kunt die twee zeges niet naast elkaar leggen." 

Problemen in de VS

Onder meer privéproblemen waren er de oorzaak van dat Luiten niet tot zijn beste spel kwam in de Verenigde Staten, zegt Niemeijer. "Zijn ouders zaten op afstand, het ging uit met zijn vriendin. Het was allemaal minder, terwijl je het daar toch echt moet laten zien. Op de majors heeft hij op anderhalve goede ronde na nooit echt goed gespeeld."

Mental coach ondersteunt Luiten

Een belangrijk deel van het succes van Luiten in Spijk komt op het conto van mental coach Chris Henry, die sinds begin dit jaar de Nederlandse topgolfer bijstaat. Niemeijer: "Luiten stelde hem zelf voor op zijn website. Hij zei: ik voeg deze man toe aan mijn team om beter te worden. Henry komt uit het snooker, ook een sport met een bal waarbij je tussen de stoten door kunt gaan nadenken."

De commentator hoopt dat Luiten nog een stap durft te zetten. Hij trekt de vergelijking met Phil Mickelson. "Dat was een speler die moeilijk met de wind kon omgaan, vond hij zelf. Hij stelde zich destijds ten doel het Britse Open te winnen. Mickelson is daarin gaan investeren. Dat deed hij op zijn dertigste, net zo oud als Luiten nu is." 

'Het zit erin'

"Het zit er ergens wel in", zegt Niemeijer. "Maar vraag mij ook niet waar hij die groei vandaan moet halen. Het is verschrikkelijk moeilijk. Een bal op de green of één in het water of in de struiken, dat is het verschil tussen een toernooi winnen of met lege handen staan. Maar je moet wel de ambitie hebben."

Redactie NOS foto: Getty

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.