De koploper is de underdog

Gepubliceerd op 17 oktober 2016 om 14:08

AD-columnist Hugo Borst vindt dat een frivool Ajax de favoriet is in de Klassieker van zondag. Wel moeten de Amsterdammers waken voor gemakzucht.

Naamloos-3705-284.png

Over zes dagen is De Klassieker. Met een Feyenoord-vriend maak ik een tussenbalansje. We constateren:

- Feyenoord was tegen NEC sloom en voorspelbaar; Ajax walste over ADO Den Haag heen.
- De winnende van Michiel Kramer was niet eens mooi van lelijkheid; de eerste goal van Ajax was twee keer oogstrelend (pass Schöne, afronding Klaassen).
- Feyenoord voetbalt al drie maanden wisselvallig; het spel van Ajax bevindt zich in die tijdspanne in een stijgende lijn.
- Feyenoord heeft meer mazzel gehad dan Ajax - en dat blijft niet duren.
- Het basiselftal van Ajax staat vast; bij Feyenoord is het wekelijks afwachten wie er aan de zijkanten gaan spelen.
- Feyenoord heeft een goede Deense spits, bij Ajax zien we de geboorte van een Deense superster.

Ajax staat vijf punten achter op koploper Feyenoord, maar aanstaande zondag is de thuisclub in de Klassieker de enige echte underdog. Terwijl het elftal van Giovanni van Bronckhorst nog geen punt morste is het zondag de iets mindere van de twee. Het is raar, maar toch is het zo.

Of is dit wegen en denken typisch Rotterdams? Vleugje minderwaardigheidscomplex, toefje zelfhaat, kilootje wanhoop (de laatste titel stamt uit 1999).

Nog iets. Het is gek want het is lang geleden, maar de voor Feyenoord gruwelijke statistieken van De Klassieker uit de jaren '90 van de vorige eeuw zijn niet vergeten.

En lees Willem van Hanegems columnvan vandaag. Uit liefde voor zijn club beschrijft hij hoe zelfs dit seizoen een Feyenoord-supporter wekelijks zit te puffen en te schelden. Hij lijkt trainers en spelers wakker te willen schudden voor het noodlot dat dreigt: een onnodige nederlaag.

Een klassieke Amsterdamse karaktertrek biedt hoop voor Feyenoord. Tegen ADO Den Haag was bij Ajax gemakzucht zichtbaar. Als je heel goed keek zag je zelfgenoegzaamheid. Bosz brandde El Ghazi niet af na de wereldactie die geen goal opleverde. Dat de invaller de bal niet afgaf zag hij door de vingers.

Hoe sommige Ajacieden in Den Haag de bal raakten, op het hautaine af. Het is nog geen hoogmoed, maar het scheelt niet veel.

Door de Redactie AD: Foto AD

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.