Eerste thuiszege van 2016 voor Willem II, remise bij Heracles-Sparta

Gepubliceerd op 30 oktober 2016 om 11:16

Willem II heeft zaterdagavond tegen FC Groningen de eerste thuiszege van 2016 geboekt: 2-1. De Tilburgers droegen daarmee de laatste plaats over aan Roda JC. Het treffen tussen Heracles Almelo en Sparta Rotterdam eindigde in 2-2.

Thom Haye opende bij Willem II-FC Groningen na iets meer dan een uur de score namens de ploeg van trainer Erwin van de Looi, die het opnam tegen zijn oude werkgever. Mimoun Mahi maakte gelijk, maar Bartholomew Ogbeche zorgde in de slotfase voor 2-1.

Willem II was de enige Eredivisionst die in dit kalenderjaar nog geen thuisduel won. De laatste overwinning van de ploeg uit Tilburg in het eigen Koning Willem II-stadion dateerde van 20 december 2015, toen Roda JC met 3-2 werd verslagen.

Door de winst op FC Groningen stijgt Willem II naar de dertiende plaats in de Eredivisie met tien punten uit elf wedstrijden. De Groningers hebben een punt minder en bezetten de veertiende plaats.

Paal

Kansen kreeg de thuisclub genoeg. Al na een halve minuut kopte Erik Falkenburg recht in de handen van Sergio Padt. De keeper van Groningen zag even later via zijn vingertoppen een schot van Funso Ojo tegen de paal vliegen.

Padt kreeg een paar minuten daarna hulp van verdediger Hans Hateboer, die vlak voor de doellijn een schot van Ogbeche pareerde.

In de 66e minuut opende Haye de score. Hij kopte de bal uit een indraaiende voorzet van Jordy Croux eerst tegen Padt, maar was in de rebound scherper dan Hateboer.

Tien minuten later trok invaller Mahi de stand gelijk met een knappe treffer. Een curieus doelpunt van Ogbeche hielp de thuisclub toch aan de winst. Via Padt en de lat belandde de bal bij de Nigeriaan, die Willem II aan de zege hielp.

Heracles-Sparta

In Almelo kwam Sparta vlak voor rust op voorsprong door Zakaria El Azzouzi. Treffers van Brahim Darri en Brandley Kuwas leken de thuisploeg aan de zege te helpen, maar vlak na het tweede doelput van Heracles tekende Loris Brogno voro de gelijkmaker.

In de laatste minnuut van de blessuretijd had Sparta zelfs alsnog de volle winst kunnen pakken. Thomas Verhaar mocht aanleggen voor een strafschop, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Bram Castro.

Door het gelijkspel stijgen beide clubs een plaatsje op de ranglijst in de Eredivisie. Sparta is nu de nummer acht met dertien punten uit elf wedstrijden. Heracles staat vijftiende met negen punten.

Kansen

Vanaf het begin waren er volop kansen. Namens Heracles waren Kuwas, Samuel Armenteros en Lerin Duarte dicht bij het openingsdoelpunt. Sparta kreeg mogelijkheden via Verhaar en Denzel Dumfries.

Kort voor de rust viel het eerste doelpunt alsnog. Nadat scheidsrechter Ed Janssen een treffer van Heracles had afgekeurd omdat Thomas Bruns buitenspel zou hebben gestaan, scoorde El Azzouzi namens Sparta.

Heracles ging in de tweede helft nadrukkelijk op jacht naar de verdiende gelijkmaker en kreeg loon naar hard werken. Invaller Darri maakte op fraaie wijze de 1-1 en een schot van Kuwas schoot beheerst raak na een goede actie van Darri.

Lang kon Heracles niet genieten van de voorsprong, want een minuut later was het weer gelijk. Verdediger Tim Breukers zag er niet goed uit en daar profiteerde Brogno van. Diep in blessuretijd mocht Verhaar aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Justin Hoogma, maar Castro redde een punt voor Heracles.

Door de Redactie NuSport: Foto: ProShots